Background image

terug

Vraag 13

uit een krant:
Tegenvallers en meevallers door akkoord
De regering heeft gisteren een akkoord gesloten met de werkgevers- en werknemersorganisaties en afgesproken is dat de cao-lonen het komende jaar niet stijgen. Deze bevriezing van de lonen betekent, gezien de verwachte inflatie, een daling van de koopkracht van de lonen.
Door deze afspraak moet de overheidsbegroting voor volgend jaar worden aangepast. In deze begroting is nog uitgegaan van een stijging van de cao-lonen met 2%.
Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal bevriezing van de lonen zowel tot meevallers als tot tegenvallers in de overheidsbegroting voor volgend jaar leiden. Als de lonen minder stijgen dan de 2% waar in de begroting van uit is gegaan, zal het overheidstekort dalen. Het CPB heeft berekend dat elk procentpunt dat de lonen minder stijgen tot een afname van het overheidstekort van 0,2% van het bruto binnenlands product (bbp) leidt.

Door de bevriezing van de lonen kunnen de overheidsontvangsten aan inkomstenbelasting tegenvallen. Daar staat tegenover dat door de bevriezing van de lonen de ontvangsten aan andere directe belastingen kunnen meevallen.
Leg uit hoe door de bevriezing van de lonen de ontvangsten van een andere directe belasting kunnen meevallen.