Background image

terug

Vraag 6

Inflatie moet bestreden worden
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als belangrijkste doelstelling de inflatie in het eurogebied te beperken. Als de inflatie in het eurogebied te hoog dreigt te worden, kan de ECB besluiten de rente te verhogen. De ECB neemt dat besluit onafhankelijk van de nationale regeringen. Toch proberen nationale regeringen soms de ECB te beïnvloeden.

Stel je de volgende situatie voor. De inflatie in het eurogebied loopt op en de verwachting is dat de ECB de rente gaat verhogen. Eén van de eurolanden heeft echter te maken met een lage economische groei. De regering van dat land roept de ECB op de rente niet te verhogen, maar juist te verlagen om zo de economische groei in dat land te bevorderen. De minister van Financiën van dat land zegt: “De ECB zou bij haar rentebeleid minder naar de inflatie moeten kijken en meer aandacht moeten hebben voor de economische groei.”

Jij leest deze uitspraak in de krant en bent het er niet mee eens. Je besluit een ingezonden brief naar de krant te sturen waarin je eerst uitlegt dat een renteverlaging tot inflatie kan leiden en daarna waarom het belangrijk is inflatie te bestrijden.

De brief begint als volgt:
Geachte redactie,
Met het oog op de ontwikkeling van de inflatie, moet de ECB de rente niet verlagen. Een renteverlaging zal tot gevolg hebben dat de inflatie in het eurogebied oploopt en dat heeft nadelige gevolgen.

Schrijf het vervolg van de brief.
In de brief moeten de volgende aspecten aan de orde komen:

  1. Het effect van een renteverlaging op de bestedingsinflatie in het eurogebied.
  2. Het effect van een renteverlaging op de wisselkoers van de euro en de gevolgen daarvan voor de kosteninflatie in het eurogebied.
Daarnaast moet in de brief naar eigen keuze een van de volgende aspecten aan de orde komen. Kies het aspect dat het best in de brief past.
  1. Het gevolg van oplopende inflatie voor de werkgelegenheid via prijscompensatie.
  2. Het gevolg van oplopende inflatie voor de groei van de kapitaalgoederenvoorraad via de bereidheid van consumenten om te sparen.
  3. Het gevolg van oplopende inflatie voor het reële inkomen van ouderen met een pensioen dat niet waardevast is.
aanwijzing:
  • De onderdelen van de brief moeten logisch op elkaar aansluiten.
  • ruik voor het vervolg van de brief 120 woorden; een afwijking van 20 woorden is toegestaan.