Background image

terug

Vraag 21

(Zie bijlage's)

In economische publicaties wordt veel gebruikgemaakt van tabellen en grafieken. In de bijlage's staan vier statistieken over Hongarije, Polen en Tsjechië. Deze drie landen zijn in 2004 toegetreden tot de Europese Unie (EU). In de bijlage's "Bevolking EU en Bruto Binnenlands Product EU" worden de gegevens van deze landen vergeleken met gegevens van de vijftien landen die tot 2004 de EU vormden, de EU15. Alle gegevens hebben, tenzij anders vermeld, betrekking op het jaar 2001.

In bijlage "Diverse kerngegevens economie" ontbreekt het werkloosheidspercentage in Polen. Dit percentage kan worden berekend met behulp van twee andere gegevens.

In bijlage "Bruto Binnenlands Product EU" wordt het bbp per hoofd van de bevolking van de drie landen vergeleken met het bbp per hoofd van de bevolking van de EU15. Uit "Diverse kerngegevens economie" kan worden afgelezen dat het nominale bbp per hoofd van de bevolking in Tsjechië 26% bedraagt van het nominale bbp per hoofd van de bevolking in de EU15.
Uit de cijfers van het reële bbp per hoofd van de bevolking kan worden afgelezen dat het verschil tussen Tsjechië en de EU15 aanzienlijk kleiner is, als rekening wordt gehouden met het lagere prijsniveau in Tsjechië ten opzichte van de EU15. Het reële bbp per hoofd van de bevolking in Tsjechië bedraagt 56% van het reële bbp per hoofd van de bevolking in de EU15.

Toon met behulp van de indexcijfers uit "Diverse kerngegevens economie" aan dat het prijsniveau in Polen hoger ligt dan in Tsjechië.