Background image

terug

Vraag 4

Zelf wijn maken
In het boekje Wijn maken van vruchten en kruiden staan onder andere de volgende tekst en afbeelding (zie de afbeelding):
"Stap voor stap uw eigen wijn

  1. U maakt of koopt sap van vruchten en doet dit in een fles (de gistingsfles). U voegt de opgeloste suiker hier aan toe en als laatste de wijngist.
  2. Plaats nu het waterslot op de gistingsfles. Na een paar dagen begint de gisting."

Het waterslot bestaat uit een gebogen glazen buis die gedeeltelijk gevuld is met water. De beide uiteinden zijn open. De onderkant van het waterslot steekt in de fles door een kurk die de fles afsluit (zie de afbeelding).
Enkele beweringen over de functie van het waterslot zijn:
  1. door het waterslot wordt verontreiniging van de wijn met bacteriën uit de buitenlucht tegengegaan,
  2. door het waterslot kan de bij de gisting vrijkomende CO2 ontsnappen,
  3. door het waterslot kan de bij de gisting vrijkomende O2 in de nes blijven.

Welke van deze beweringen zijn juist?