Background image

terug

Vraag 25

In een informatieboek staat een schematische weergave van de bloedsomloop en de bloedtoevoer naar verschillende organen tijdens inspanning en rust (onderstaande afbeelding). De verandering in hartminuutvolume tussen deze twee situaties is hieruit af te leiden.

afbeelding


Nadat Oktay en Steven zich in de theorie hebben verdiept, zetten ze een experiment op.
Tijdens dit experiment laten ze 15 vrienden de Harvard Step Test (HStest) uitvoeren. Hierbij stappen de proefpersonen gedurende 6 minuten een bankje op en af. Vóór en direct ná de HS-test worden de hartslag- en de ademhalingsfrequentie gemeten en wordt de hoeveelheid lucht die per minuut ververst wordt (ademminuutvolume), bepaald. Oktay en Steven noteren de gemiddelde resultaten in onderstaande tabel.

tabel
vóór de HS-test ná de HS-test
Hartslagfrequentie 70 slagen/min 175 slagen/min
Ademfrequentie 12 ademhalingen/min 27 ademhalingen/min
Ademminuutvolume 6 L/min 81 L/min

De gemiddelde hartslagfrequentie van de proefpersonen is direct na de HS-test ongeveer tweeëneenhalf maal zo groot als ervoor. Volgens de gegevens uit het informatieboek (afbeelding 1) zou het hartminuutvolume tijdens inspanning vijf maal zo groot zijn.

Waardoor kan het hartminuutvolume met een factor vijf toenemen, terwijl de hartslagfrequentie slechts met een factor tweeëneenhalf toeneemt?