Background image

terug

Vraag 34

Tijdens een experiment met varkens werd continu de melkzuur- en de glucoseconcentratie gemeten. Met een ballon werd een slagader naar de hartspier afgesloten. Zo’n afsluiting simuleert wat er gebeurt bij een hartinfarct. Na ongeveer vijf minuten was een lichte stijging van de melkzuurconcentratie meetbaar. Het weer opheffen van de afsluiting, door het ballonnetje leeg te laten lopen, kon ook direct herkend worden,
doordat in een korte periode veel melkzuur uit het weefsel vrijkwam. Dit laatste gebeurt ook na een hartinfarct.
Naarmate het bloedvat langer afgesloten is, is de kans dat volledig herstel optreedt minder groot. Het is daarom voor patiënten van belang, dat de arts zo nauwkeurig mogelijk kan vaststellen hoe lang het bloedvat afgesloten is geweest.
In de diagrammen worden de melkzuur- en de glucoseconcentraties in het bloed tijdens een experiment weergegeven, waarbij de slagader 15 (zie bovenste diagram), respectievelijk 45 minuten (zie onderste diagram) was afgesloten.



Na de afsluiting is een piek in de melkzuurconcentratie meetbaar.

Leg met behulp van bovenstaande grafieken uit, dat de melkzuurconcentratie tijdens de piek een maat kan zijn voor de tijdsduur van de afsluiting.