Background image

terug

Vraag 23

Een tumorgezwel kan de bloedvaten rond de hypofyse als het ware dichtdrukken, waardoor de hypofyse afsterft of beschadigd raakt. Daarom krijgen volwassenen die een hersentumor hebben gehad, soms groeihormonen toegediend. Om bij volwassenen de juiste hoeveelheid groeihormoon te kunnen toedienen, zal men precies moeten bepalen hoeveel groeihormoon de patiënt toch nog zelf kan maken.

De meest gebruikte test hiervoor is de Insuline Tolerantie Test (ITT). Bij deze test krijgt de patiënt (P) via een infuus insuline toegediend. Het gevolg is dat de suikerspiegel kunstmatig verlaagd wordt. Een lage suikerspiegel stimuleert onder normale omstandigheden de productie van groeihormoon. Bij deze test wordt na de insuline-injectie iedere twee uur bloed afgenomen om het groeihormoongehalte in het bloed te bepalen. In de onderstaande diagrammen is de lijn tot moment 0 de situatie vóór de insuline-injectie. Op de drie Y-assen is de relatieve concentratie groeihormoon uitgezet.
Op tijdstip 0 wordt de insuline-injectie gegeven. Om de twee uur wordt gemeten hoeveel groeihormoon er in het bloed aanwezig is.

Welke grafiek geeft het verloop van het gehalte aan groeihormoon juist weer voor zowel een gezonde persoon (G) als een patiënt (P)?