Background image

terug

Vraag 22

Yoghurt is een zuivelproduct dat wordt verkregen via omzettingen van melk. Deze omzettingen komen tot stand door twee soorten bacteriën. Dit proces wordt fermentatie genoemd. Deze bacteriën zijn de staafvormige Lactobacillus bulgaricus en de bolvormige Lactococcus thermophilus (zie de afbeelding).

elektronenmicroscopische opname vergroting 2000x
Om van yoghurt te kunnen spreken, moeten beide bacteriën tot op het moment van de consumptie in aanzienlijke aantallen levend aanwezig zijn. Net als melk bestaat yoghurt in een magere, halfvolle en volle versie.
Volle yoghurt heeft minimaal 3% vet, halfvolle yoghurt bevat 1 tot 3% vet en magere yoghurt maximaal 1% vet.

Bij de bereiding van volle yoghurt wordt gebruikgemaakt van volle melk.
Bekijk de samenstelling van de voedingsmiddelen in onderstaande tabel.

Verklaar waardoor tijdens de vorming van volle yoghurt uit volle melk de energie-inhoud verandert.