Background image

terug

Vraag 15

Niet alle koraalsoorten hebben een vreedzame samenlevingsvorm met algen. Er zijn ook koraalpoliepen die zich met algen voeden. Deze algen worden met de waterstroom aangevoerd. Afhankelijk van de stromingssnelheid van het water kunnen de koraalpoliepen veel of weinig algen opnemen en daardoor bevatten zij veel of weinig chlorofyl. In afbeelding 1 is een voorbeeld te zien van een algenetende koraalsoort.

afbeelding 1


Er is tijdens het maken van bovenstaande opname gebruik gemaakt van een fluorescentie-microscoop die in staat is om chlorofyl zichtbaar te maken. Men heeft in het gebied waar deze koralen leven pompen neergezet om de snelheid van de waterstroming te kunnen variëren. Het resultaat van dit experiment is in de staafdiagrammen van afbeelding 2 en 3 weergegeven.

afbeelding 2


afbeelding 3


In beide staafdiagrammen staat op de X-as de stroomsnelheid van het water in cm/sec. Op de Y-as van afbeelding 2 wordt de hoeveelheid chlorofyl in µg per poliep uitgezet, in afbeelding 3 wordt op de Y-as de groei van het koraal als procentuele toename van het aantal poliepen weergegeven.

  • Bij welke stroomsnelheid van het water bevatten de poliepen de meeste chlorofyl?
  • Leg aan de hand van de gegevens in afbeelding 4 en 5 uit dat de groei van het koraal niet evenredig is met de opgenomen hoeveelheid voedsel.