Het gehalte aan zuren is mede bepalend voor de smaak. In een boek over het zelf maken
van wijn wordt de zuurgraad gedefinieerd als "gram wijnsteenzuur per liter":. In dit boek
staat het volgende voorschrift om deze zuurgraad te bepalen:
voorschrift
Aan 10,0 ml (witte) wijn wordt net zo lang druppelsgewijs
blauwe loog toegevoegd en goed gemengd tot de kleur van
de wijn na het schudden van geel naar groen/lichtblauw
verandert. Het aantal ml blauwe loog dat is toegevoegd
komt overeen met de zuurgraad, uitgedrukt in gram
wijnsteenzuur per liter.
Blauwe loog bestaat uit 0,133 M natronloog waaraan een indicator is toegevoegd.
Bij de bepaling van de hoeveelheid zuur in 10,0 ml wijn op bovenbeschreven wijze was
7,5 ml blauwe loog nodig.Volgens het voorschrift moet de wijn dan 7,5 gram wijnsteenzuur
per liter bevatten. De massa van een mol wijnsteenzuur is 150,1 gram.
Laat door een berekening, uitgaande van de uitkomst van deze bepaling, zien dat de
onderzochte wijn inderdaad 7,5 gram wijnsteenzuur per liter bevat. Neem daarbij aan dat
van wijnsteenzuur beide zuurgroepen volledig met natronloog reageren.