Background image

terug

Vraag 38

Het gehalte aan zuren is mede bepalend voor de smaak. In een boek over het zelf maken van wijn wordt de zuurgraad gedefinieerd als "gram wijnsteenzuur per liter":. In dit boek staat het volgende voorschrift om deze zuurgraad te bepalen:


voorschrift

Aan 10,0 ml (witte) wijn wordt net zo lang druppelsgewijs blauwe loog toegevoegd en goed gemengd tot de kleur van de wijn na het schudden van geel naar groen/lichtblauw verandert. Het aantal ml blauwe loog dat is toegevoegd komt overeen met de zuurgraad, uitgedrukt in gram wijnsteenzuur per liter.


Blauwe loog bestaat uit 0,133 M natronloog waaraan een indicator is toegevoegd.

Bij de bepaling van de hoeveelheid zuur in 10,0 ml wijn op bovenbeschreven wijze was 7,5 ml blauwe loog nodig.Volgens het voorschrift moet de wijn dan 7,5 gram wijnsteenzuur per liter bevatten. De massa van een mol wijnsteenzuur is 150,1 gram.

Laat door een berekening, uitgaande van de uitkomst van deze bepaling, zien dat de onderzochte wijn inderdaad 7,5 gram wijnsteenzuur per liter bevat. Neem daarbij aan dat van wijnsteenzuur beide zuurgroepen volledig met natronloog reageren.