Background image

terug

Vraag 33

Het dunsap dat uit ruimte 2 komt, wordt verwarmd. Na verdamping van een deel van het water blijft een geconcentreerde oplossing over, het zogenoemde diksap. Wanneer het diksap wordt afgekoeld, ontstaat vast suiker in de vorm van suikerkristallen.

In diagram in bijlage "Verzadigingscurve" van het informatieboekje is de verzadigingscurve voor sacharose weergegeven. De curve geeft voor alle temperaturen tussen 0 °C en 100 °C aan hoeveel gram sacharose maximaal kan oplossen in 100 g water.

Het punt P in diagram in bijlage "Verzadigingscurve" geeft voor een bepaald soort diksap met een temperatuur van 80 °C aan hoeveel g sacharose dat diksap per 100 g water bevat. Dit diksap wordt vervolgens afgekoeld tot 30 °C. Tijdens het afkoelen kristalliseert de sacharose uit die niet in oplossing kan blijven.

Leid met behulp van diagram in bijlage "Verzadigingscurve" af hoeveel gram sacharose hierbij uitkristalliseert per 100 g water.
Neem hierbij aan dat er een verzadigde sacharose-oplossing ontstaat.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: verzadigingscurve