Background image

terug

Vraag 27

Tegenwoordig mengt men meestal het goudbevattende gesteente met een oplossing die cyanide-ionen (CN-) bevat. Door een redoxreactie ontstaan in het mengsel ionen met de formule Au(CN)-. Bij deze reactie is CN- geen oxidator en geen reductor. Er is bij de reactie nog een andere stof nodig.

De oplossing met Au(CNh-) ionen wordt vervolgens gemengd met het metaal zink. Hierbij treedt een reactie op waarbij het metaal goud en ionen met de formule Zn(CN)42- ontstaan.

Na verwijdering van het goud uit het ontstane mengsel wordt het cyanidehoudende water opgeslagen in grote kunstmatige meren waaruit het cyanide binnen enkele maanden als HCN verdampt.
In augustus 1995 brak in Guyana een dam van een dergelijk meer. Er stroomde 25 miljoen liter water, dat met cyanide vergiftigd was, in een grote rivier. Hierbij kwam ongeveer 1000 kg CN- in het rivierwater terecht. Omdat deze rivier door de bevolking als drinkwaterbron werd gebruikt, ontstond een gevaarlijke situatie. Een dag na de ramp was de concentratie cyanide in de rivier door verdunning met het rivierwater 10 keer zo klein geworden als in het kunstmatige meer.
Een concentratie van 1,0·10-4 mol CN- per liter is dodelijk voor de mens.

Kon de bevolking, gezien de concentratie van het CN-, een dag na de ramp weer veilig uit de rivier drinken? Geef, aan de hand vim een berekening, een verklaring voor je antwoord.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Goud 1