Background image

terug

Vraag 26

Er bestaan vele vervangers voor suiker als zoetstof. Eén ervan is de stof aspartaam (C14H18N2O5):



Aspartaam is oplosbaar in water.

Om de zoetheid van aspartaam te vergelijken met die van gewone suiker, laat men proefpersonen proeven van een aantal oplossingen met verschillende concentraties aspartaam. Deze oplossingen zijn verkregen door een voorraadoplossing, die 1,0 g aspartaam per liter bevat, in de gewenste verhouding met water te mengen. Eén van die verdunde aspartaamoplossingen, oplossing A, bevatte 0,15 g aspartaam per liter.

Bij het onderzoek werd de smaak van de verdunde aspartaamoplossingen vergeleken met de smaak van een 0,10 M suikeroplossing. Het bleek dat de oplossing die 0,15 g aspartaam per liter bevatte, even zoet smaakte als de 0,10 M suikeroplossing.

Bereken hoeveel maal zo zoet aspartaam is als gewone suiker. Ga daarbij uit van het volgende gegeven: wanneer een 0,050 M oplossing van een zoetstof even zoet smaakt als een 0,10 M oplossing van suiker, dan is die zoetstof twee maal zo zoet als suiker.