Background image

terug

Vraag 11

Een bepaald soort waspoeder bevat als bleekmiddel percarbonaat. Percarbonaat kan worden opgevat als een zout waarin per mol natriumcarbonaat 1½ mol waterstofperoxide is gebonden. Percarbonaat kan daarom worden weergegeven met de formule Na2CO3.1½H2O2. De blekende werking is te danken aan het feit dat H2O2 als oxidator kan optreden. Omdat H2O2 de enige oxidator is in het waspoeder, kun je het gehalte percarbonaat in waspoeder bepalen door middel van een jodometrische titratie.

Zo'n titratie is als volgt uitgevoerd: Van het waspoeder is 15,00 gram opgelost tot 1,000 liter oplossing. Van deze oplossing is 25,00 ml in een erlenmeyer overgebracht. Daaraan is zoveel verdund zwavelzuur toegevoegd, dat een zure oplossing is ontstaan. Vervolgens is aan de oplossing in de erlenmeyer overmaat kaliumjodide-oplossing toegevoegd. Voor de hierboven beschreven handelingen waren bekerglazen, erlenmeyers, maatcilinders, maatkolven en pipetten beschikbaar.

De 1,000 liter oplossing van het waspoeder is gemaakt in een ..(a) .. ;van deze oplossing is het benodigde volume met behulp van een ..(b).. overgebracht in een erlenmeyer.
Noteer je antwoord als volgt:
bij (a): ...
bij (b): ...

Na het toevoegen van de kaliumjodide-oplossing treedt in de erlenmeyer de volgende redoxreactie op:

H2O + 2 I- + 2 H+ → 2 H2O + I2

De hoeveelheid gevormd I2 is een maat voor de hoeveelheid H2O2 in het opgeloste waspoeder. Dit is niet het geval als men zou aanzuren met verdund salpeterzuur in plaats van met verdund zwavelzuur.

De hoeveelheid I2 die is gevormd, wordt bepaald door titratie met een oplossing van natriumthiosulfaat. Tijdens de titratie vindt de volgende reactie plaats:

I2 + 2 S2O32- → 2 I- + S4O62-

Het eindpunt van deze titratie wordt zichtbaar gemaakt met de indicator zetmeel (stijfsel). Na toevoeging van 1,44 mmol thiosulfaat treedt een duidelijke kleuromslag op.

Welke kleur heeft de inhoud van de erlenmeyer vóór het eindpunt en welke bij het eindpunt?
Noteer je antwoord als volgt:
kleur vóór het eindpunt: ...
kleur bij het eindpunt: ...