Background image

terug

Vraag 7

Koelkasten bevatten een koelmiddel. Eén van de voorwaarden waaraan zo'n koelmiddel moet voldoen, is dat het gemakkelijk verdampt. Een voorbeeld van een stof die geschikt is als koelmiddel is:



De genoemde stof hoort tot de chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK's) en heeft als codeaanduiding CFK-12. CFK-12 is veel in koelkasten toegepast. Omdat men aanneemt dat CFK's de ozonlaag aantasten, wil men stoppen met de produktie en toepassing van CFK's. Tevens ontwikkelt men methoden om CFK-12 uit oude, afgedankte koelkasten om te zetten in onschadelijke stoffen. Bij één van de onderzochte methoden laat men CFK-12 bij een zeer hoge temperatuur met waterdamp reageren. Daarbij ontstaan de gassen HF, HCl en CO2.

De ontstane gassen worden afgekoeld en daarna volgens onderstaand schema volledig omgezet.



De hoeveelheden NaOH oplossing en vast Ca(OH)2 worden zo gekozen dat na de neutralisatiereacties die in reactor 1 en 2 optreden, geen opgelost NaOH en geen vast Ca(OH)2 meer over is. Eén van de optredende reacties in reactor 2 is de reactie tussen vast Ca(OH)2 en het opgeloste, zwakke zuur HF. Bij deze reactie ontstaat onder andere vast CaF2.

Het mengsel dat reactor 2 verlaat, bevat geen zure stoffen meer. De oplossing die men overhoudt na het verwijderen van het ontstane CaF2, bevat geen calciumionen en geen fluoride-ionen meer. De oplossing bevat twee opgeloste stoffen.

Geef de naam van een scheidingsmethode die in de scheidingsruimte kan worden toegepast.