Background image

terug

Vraag 10

Rond 1600 werd in China loodwit bereid door loodplaten boven een verdunde oplossing van azijnzuur te hangen en dit geheel met een houtvuur zachtjes te verwarmen (zie figuur). Na zeven dagen werd de witte laag die zich op het lood had gevormd, er af geschraapt en liet men het proces opnieuw beginnen, totdat alle lood was omgezet.

Men neemt aan dat bij deze bereiding het loodwit in een aantal stappen werd gevormd. Bij de eerste stap ontstond Pb(OH)2 uit lood, zuurstof uit de lucht en waterdamp. Dit is een redoxreactie.

In een volgende stap reageerde Pb(OH)2 met azijnzuurdamp onder vorming van Pb(CH3COO)2. Uit het Pb(CH3COO)2 ontstond vervolgens PbCO3 door een reactie met water en koolstofdioxide (CO2). Koolstofdioxide komt in lucht voor, maar veel te weinig voor de vorming van loodwit.

Gedurende de vorming van het Pb(CH3COO)2 en het PbCO3 ging de vorming van Pb(OH)2 gewoon door. In de witte laag die na een week van het lood werd afgeschraapt, zaten dus de volgende zouten: Pb(OH)2, Pb(CH3COO)2 en PbCO3. Hieruit moest het Pb(CH3COO)2 nog verwijderd worden.

Beschrijf een methode waarmee men uit het mengsel van de drie genoemde zouten het loodwit kan verkrijgen.