Background image

terug

Vraag 38

Om de Chrysaloplossing verder te onderzoeken, brengen Hans en Grietje een beetje van deze oplossing in drie reageerbuizen. Aan elk van deze reageerbuizen voegen ze een oplossing van een zout toe en noteren de waarnemingen. De resultaten van dit onderzoek zijn hieronder weergegeven.

buis   toegevoegde oplossing   waarneming
1kopernitraatoplossingblijft helder
2bariumnitraatoplossingwordt troebel
3zilvernitraatoplossingwordt troebel

Om de waarnemingen te verklaren, gebruiken ze tabel 45A van BINAS. In tabel 45A komt slechts één ionsoort voor die deze drie waarnemingen kan veroorzaken, als die ionsoort in de Chrysaloplossing aanwezig is.

Op grond van het resultaat van proef 2 nemen Hans en Grietje aan dat Chrysal organische stoffen bevat. Omdat zij willen weten welke organische stof in Chrysal zit, vragen zij aan verschillende bloemisten of die kunnen zeggen wat er in een zakje Chrysal zit. Soms krijgen ze het antwoord "suikers" en ook een keer "maïs-dextrose".
Dextrose kan aangetoond worden met een oplossing die fehlingsreagens heet. Deze oplossing bevat onder andere koper(II)ionen, die bij de reactie met dextrose omgezet worden in vast koper(I)oxide. Hans en Grietje voegen wat fehlingsreagens toe aan een deel van hun Chrysaloplossing en verwarmen het mengsel volgens voorschrift. Ze nemen een kleurverandering waar en concluderen daaruit dat in Chrysal dextrose aanwezig is.

Welke kleurverandering hebben Hans en Grietje waargenomen?
Gebruik bij je antwoord gegevens uit BINAS. Noteer je antwoord als volgt:
kleur voor reactie: …
kleur na reactie: …