De stof die glucansucrase remt, mag andere enzymen niet remmen. Dus
ook niet het enzym amylase dat in speeksel voorkomt en zetmeel omzet
tot glucose.
Of acarbose ook amylase remt, is onderzocht in enkele experimenten.
Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van speeksel, een verdunde
zetmeeloplossing en JJK. JJK is een geelbruine, jood-bevattende
oplossing die met zetmeel blauw kleurt. De experimenten worden
uitgevoerd in reageerbuizen bij een temperatuur van 37°C.
Van JJK worden enkele druppels toegevoegd 1 minuut nadat de overige
stoffen bij elkaar zijn gevoegd.
Het onderzoek is in tabel 1 samengevat.
tabel 1
experi-ment | zetmeel-oplossing (mL) | acarbose-oplossing (mL) | speeksel (mL) | water (mL) | kleur na toevoegen JJK |
1 | 5,00 | - | - | 5,00 | blauw |
2 | 5,00 | - | 1,00 | 4,00 | geelbruin |
3 | 5,00 | 1,00 | 1,00 | 3,00 | blauw |
Geef aan dat uit de experimenten 1 en 2 blijkt dat zetmeel wordt omgezet onder invloed van speeksel.