Background image

terug

Vraag 28

Tegenwoordig wordt het meeste waterstofperoxide geproduceerd met een proces waarin de stoffen 2-ethylanthraquinol en 2-ethylanthraquinon een belangrijke rol spelen. Dit productieproces wordt hieronder beschreven. In deze beschrijving wordt 2-ethylanthraquinol weergegeven als R(OH)2 en 2-ethylanthraquinon als RO2.
Men laat 2-ethylanthraquinol in een geschikt oplosmiddel met zuurstof reageren. Daarbij ontstaan 2-ethylanthraquinon en waterstofperoxide:

R(OH)2 + O2 → RO2 + H2O2

Het ontstane waterstofperoxide wordt in een scheidingsruimte door middel van extractie uit het oplosmiddel gehaald. Als extractiemiddel gebruikt men water. RO2 blijft daarbij in het oplosmiddel. Het opgeloste RO2 wordt langs een katalysator geleid, terwijl er waterstof wordt toegevoerd. Daardoor wordt het RO2 weer omgezet tot R(OH)2. Dit R(OH)2 wordt opnieuw gebruikt.
Dit productieproces van waterstofperoxide is hieronder in een blokschema weergegeven. De namen van een aantal stoffen zijn in dit schema niet vermeld, maar weergegeven met de letters A, B, C, D en E.

blokschema


Geef de namen of de formules van de stoffen die bij de letters A t/m E horen te staan. Het oplosmiddel waarin R(OH)2 en RO2 zijn opgelost, hoeft niet vermeld te worden.
Noteer je antwoord als volgt:
bij A: …
bij B: …
bij C: …
bij D: …
bij E: …

De temperatuur in reactor 1 wordt tijdens het productieproces constant gehouden.