Background image

terug

Vraag 14

Lees het volgende tekstfragment en beantwoord vervolgens de vragen.

tekstfragment 1

Zelfreinigend drinkwater

INNOVATIE De Turbokiller van Jan Tholen, een apparaat dat energie uit drinkwater haalt om dat te reinigen, is een kanshebber op de prijs voor de uitvinding van het jaar.

Met chloor kun je bacteriën in drinkwater doden en chloor kun je maken door middel van elektrolyse van keukenzout. Naast water en zout is nog een ingrediënt nodig: elektriciteit. Die kun je met behulp van stromend water maken. Zie hier de Turbokiller, een geheel zelfvoorzienende elektrolyse.
Een kleine turbine, ingebouwd in de waterleiding, gaat draaien zodra er water stroomt. De elektriciteit die de turbine produceert, is voldoende om de juiste hoeveelheid keukenzout (NaCl) om te zetten in chloor en natronloog.
Uitvinder Jan Tholen: „Eenduizendste van de waterstroom splitst zich af en stroomt door een zoutvaatje en vervolgens naar de elektrolysecel. In de elektrolysecel ontstaat 0,4 gram Cl2 per liter. Vanuit de elektrolysecel wordt het water weer in de hoofdstroom geleid. Op deze manier wordt de chloorconcentratie in het drinkwater vergelijkbaar met de hoeveelheid die ook drinkwaterbedrijven in hun water stoppen als er bacteriën in zitten.” De Turbokiller is onder andere geschikt voor landen waar drinkwater een bedenkelijke kwaliteit heeft.

naar: Technisch Weekblad

De Turbokiller kan als volgt schematisch worden voorgesteld:
figuur 1
`

De vergelijking van de totale reactie die bij de elektrolyse van de keukenzoutoplossing optreedt, is:

2 Cl + 2 H2O → Cl2 + 2 OH + H2 (reactie 1)

Geef de vergelijkingen van de twee halfreacties die bij de elektrolyse van de keukenzoutoplossing aan de elektroden optreden.
Noteer je antwoord als volgt:
eerste halfreactie: …
tweede halfreactie: …