Background image

terug

Vraag 22

Alleen over de hoeveelheid vitamine C is informatie gegeven op de verpakking. Layla wil ook bepalen hoeveel gram natriumwaterstofcarbonaat in een tablet zit. Daarom besluit zij te bepalen hoeveel gram koolstofdioxide ontstaat wanneer een bruistablet in water wordt gebracht. Ze gaat daarbij als volgt te werk:
Ze zet een bekerglas met 100 mL water op een balans en zet deze op 0,00 g.
Daarna brengt ze een vitamine C bruistablet in het bekerglas met water en leest direct de massa af. Vervolgens noteert ze om de 20 seconden de massa die de balans aangeeft.
Als de gasontwikkeling is gestopt, zet ze de balans weer op 0,00 g en voegt ze aan de ontstane oplossing opnieuw een bruistablet toe en leest weer direct de massa af. Ook nu noteert ze om de 20 seconden de massa. De resultaten zijn in het volgende diagram weergegeven.

diagram


lijn I: eerste bruistablet (in water)
lijn II: tweede bruistablet (in de ontstane oplossing)

Layla is verbaasd dat de massa-afname bij de eerste tablet kleiner is dan bij de tweede tablet. Ze herhaalt het experiment een aantal malen. Daarbij ontdekt ze steeds dat de massa-afname bij de eerste tablet kleiner is dan bij de tweede. Dit wordt veroorzaakt doordat bij de eerste tablet een gedeelte van het ontstane koolstofdioxide oplost en bij de tweede tablet nauwelijks koolstofdioxide oplost.

Bereken met behulp van het bovenstaande diagram hoeveel gram natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3) in een bruistablet aanwezig is. Ga bij je berekening uit van:

  • per mol natriumwaterstofcarbonaat ontstaat één mol koolstofdioxide;
  • natriumwaterstofcarbonaat is de enige stof in de bruistablet waaruit koolstofdioxide ontstaat;
  • koolstofdioxide is het enige gas dat ontstaat.