Background image

terug

Vraag 1

In een krantenartikel over een experimentele kernfusiereactor in Frankrijk wordt het kernfusieproces schematisch weergegeven (zie de figuur). Alle protonen en neutronen in de getekende kernen zijn zichtbaar. Het weergegeven proces wordt in het krantenartikel ook beschreven (zie het tekstfragment hier). In de toekomst moeten kernfusiereactoren energie leveren aan het elektriciteitsnet.



Een zon op aarde
De grondstoffen voor de kernfusie zijn lithium en deuterium.
Het lithium wordt eerst bestraald met neutronen, waardoor elke kern uiteenvalt in drie tritiumkernen. Het tritium wordt vervolgens met deuterium gemengd en in de reactor gespoten. Die is zo heet dat atoomkernen en elektronen van elkaar worden gescheiden. De tritiumkernen smelten samen met deuteriumkernen, waarbij heliumkernen en neutronen ontstaan. De heliumkernen worden afgezogen. De energie die ontstaat, wordt omgezet in elektriciteit. De neutronen worden opgevangen en weer gebruikt om lithium te bestralen. Per saldo ontstaan er geen neutronen.

naar: de Volkskrant

Tritiumkernen en deuteriumkernen zijn kernen van atomen die tot hetzelfde element behoren.

Wat is de naam van dat element? Geef een verklaring voor je antwoord met behulp van informatie uit de figuur en het periodiek systeem.