Background image

terug

Vraag 21

Uit de tekst spreekt weinig waardering voor het preventiebeleid van de overheid.
In welke van de onderstaande vier citaten komt dat gebrek aan waardering ook in het taalgebruik tot uitdrukking?

  1. “Preventieve maatregelen op het gebied van de volksgezondheid bijvoorbeeld, zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. De medische wetenschap ontdekt een middel tegen een ziekte, de overheid neemt het inzicht over en verplicht de bevolking om zich te laten inenten.” (regels 24-31)
  2. “Dit is nu precies het mistige, moerassige terrein van de zwakke statistische verbanden, waarop de overheid tegenwoordig steeds vaker haar preventiebeleid baseert.” (regels 40-44)
  3. “Verder vindt er op grote schaal kindermishandeling plaats; zo’n 50.000 kinderen hebben daarmee te maken. Op deze en andere misstanden wil de overheid greep krijgen.” (regels 55-59)
  4. “Dus besluit de overheid altijd maar weer om de zaak massaal en zonder aanzien des persoons aan te pakken. Ze pakt niet de risicogroepen aan, maar de hele maatschappij krijgt de gezondheidspropaganda voor de kiezen.” (regels 241-246)


  5. fragment 1

    Voorkomen is beter dan genezen, schrijft het nieuwe kabinet als een wandtegelwijsheid in het regeerakkoord. Het wil dan ook fors inzetten op preventie. Dat is ook nodig, want Nederland is zijn Europese koppositie qua gezonde levensverwachting kwijtgeraakt. Dat heeft vooral te maken met een ongezonde leefstijl. We roken te veel, we eten verkeerd en we bewegen te weinig.

    Het nieuwe kabinet motiveert zijn keuze voor preventie als volgt: de beste garantie voor beheersing van de zorgkosten vormt een effectief preventiebeleid. Effectief betekent vooral: lagere gezondheidszorgkosten en minder grote verschillen in levensverwachting op basis van sociaaleconomische achtergronden.

    Meer gezondheid en minder uitgaven - dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. En dat is het ook.

    Het is een wijdverbreid misverstand dat gezond leven vanuit een zorgoptiek ook goedkoop leven zou zijn en dat ongezond gedrag zoals roken zou leiden tot meer zorgkosten. Het is ook een bedrieglijk eenvoudige gedachtegang: als door preventie mensen minder ongezond gaan leven, dan hebben ze minder kans om ziek te worden. Als ze niet ziek worden, dan gebruiken ze ook geen zorg, waardoor de zorgkosten dalen.

    Het gevolg van effectieve preventie op twee belangrijke terreinen van de Nederlandse volksgezondheid - roken en overgewicht - is geen kostenbesparing maar juist kostenverhoging. Preventie kent namelijk een dubbele prijs: in het begin de kosten van preventie zelf en later de kosten tijdens gewonnen levensjaren. Daartussenin liggen overigens vaak wel besparingen omdat mensen in eerste instantie gezonder blijven, maar deze wegen niet op tegen de extra kosten die later ontstaan. Het lonkende vergezicht van het regeerakkoord blijkt bij nader inzien dus een fata morgana.

    naar: Werner Brouwer en Johan Polder: Gezonde mensen, dure patiënten uit: NRC Handelsblad, maart 2007

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: bemoeien