Background image

terug

Vraag 12

Plan van Ineke
Naast de verkoopopbrengst van de krachtapparatuur wil Ineke maximaal 80% van het totaal van de per 31 december 2012 aanwezige liquide middelen en effecten gebruiken voor de financiering van de investeringen en de overnamesom (zie informatiebron "Plan van Ineke").

Het ontbrekende vermogen zal middels een banklening per 1 januari 2013 aangetrokken worden.

Uit gesprekken met een bankmedewerker blijkt dat de bank het ontbrekende bedrag wil financieren door middel van een bankkrediet tegen 7% interest per jaar, onder voorwaarde dat de rentedekkingsfactor (zie formuleblad) van Joinforfit in 2013 niet minder wordt dan 4,5. De rentedekkingsfactor geeft aan of de onderneming uit het bedrijfsresultaat de financiële lasten (rente) kan betalen.

Voor de berekening van de rentedekkingsfactor in 2013 gaat de bankmedewerker ervan uit dat in 2013:

  • de nettowinst overeenkomt met de opgestelde prognose uit informatiebron "Verwachte nettowinst Joinforfit 2013 tot en met 2017 bij ongewijzigd beleid".
  • de financiële baten € 1.000,- zullen zijn en de financiële lasten, met uitzondering van de extra interestkosten als gevolg van de extra banklening (vorige vraag), gelijk zijn aan die van 2012 (informatiebron "Balans en winst- en verliesrekening van Joinforfit").

Toon met een berekening aan of de rentedekkingsfactor in 2013 toereikend is om het gevraagde krediet te kunnen krijgen (zie formuleblad).Vul hiertoe de uitwerkbijlage behorende bij deze vraag in.