Background image

terug

Vraag 3

Juices & Salads (J&S) is een keten van snackbars in de Verenigde Staten die voornamelijk versgeperste fruit- en groentesappen en gezonde salades verkoopt. Het hoofd van de afdeling P&O (Personeel en Organisatie) is van mening dat door het voeren van een beter personeelsbeleid de winst van de onderneming zal verbeteren. Hij baseert zijn mening op een publicatie in het Amerikaanse zakenblad Fortune.
In maart 2005 stelt het hoofd P&O voor dat J&S het personeelsbeleid moet verbeteren door meer geld uit te geven aan professionele training en motivatie van alle werknemers.

Om het voorstel te ondersteunen wil hij een bedrijfseconomische medewerker laten aantonen dat door het geven van professionele training en het motiveren van medewerkers, de winst van J&S over 2006 zal toenemen.
Een van de branchegenoten die bekend staat om het zeer goede personeelsbeleid met onder andere professionele training, is Starbucks. De medewerker vergelijkt deze onderneming met J&S.
Om de resultaten van beide ondernemingen te vergelijken maakt de medewerker gebruik van de rentabiliteitcijfers van het eigen vermogen van beide ondernemingen en niet van de absolute winstbedragen.

Leg met behulp van bijlage "e;Balans Juices & Salads"e; en bijlage "e;Horeca ondernemingen VS"e; uit waarom bij vergelijking van resultaten van deze twee ondernemingen het onjuist is om de absolute winstbedragen te vergelijken.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Balans Juices & Salads
Bijlage: Horeca ondernemingen VS