Background image

terug

Vraag 13

Bij deze opgave horen de bijlagen "Lot nerts wordt een Bijbels dilemma", "Kamermeerderheid voor verbod op pelsdierenhouderij", "Activisten laten honderden nertsen vrij", Stichting Wakker Dier", "Respect voor dieren" en "Verbod zeehondenbont"

Inleiding Er is in Nederland al tientallen jaren een discussie gaande over het produceren en dragen van bont. In oktober 2008 is een wetsontwerp ingediend om de nertsfokkerijen in Nederland te verbieden; in mei 2009 viel een besluit hierover (de bijlagen "Lot nerts wordt een Bijbels dilemma", "Kamermeerderheid voor verbod op pelsdierenhouderij"). Ook buiten het parlement is strijd gevoerd door diverse actiegroepen (de bijlagen "Activisten laten honderden nertsen vrij", Stichting Wakker Dier", "Respect voor dieren"). De Europese Unie heeft inmiddels de handel in zeehondenbont verboden (de bijlage "Verbod zeehondenbont").

Maak gebruik van de grafiek uit de bijlage "Lot nerts wordt een Bijbels dilemma".
In de grafiek staat de zetelverdeling van mei 2009 van de Kamerfracties in de Tweede Kamer. De partijen zijn gekozen volgens het Nederlandse kiesstelsel van evenredige vertegenwoordiging.

Welke kenmerken van het Nederlandse kiesstelsel zijn te herkennen in de grafiek?
Noem er twee.