Background image

terug

Vraag 1

Inleiding
Elk jaar komen zo'n 250 mensen om het leven bij een ongeluk waarbij alcohol in het spel is. Naar verhouding zijn daarbij vaak jongeren betrokken. Daarom is het kabinet met een wetsvoorstel ‘Wijziging van de verkeerswet 1994’ gekomen.
Op 6 april 2005 heeft de Tweede Kamer over dit wetsvoorstel gediscussieerd.
In bijlage "Handelingen Tweede Kamer" is een gedeelte uit de behandeling van dit wetsvoorstel door de Tweede Kamer weergegeven. Dit gedeelte is afkomstig uit de Handelingen der Staten-Generaal. De Handelingen bevatten de volledige verslagen van de vergaderingen van Eerste en Tweede Kamer, verzorgd door de Stenografische Dienst.
Kamerleden verwijzen in bijlage "Handelingen Tweede Kamer" naar eerdere voorstellen om de verkeersveiligheid te vergroten, zoals onder meer het invoeren van drugsverkeerscontroles en de invoering van een bromfietsrijbewijs.
Op 12 april 2005 nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel aan om het wettelijk toegestane alcoholpromillage voor beginnende bestuurders te verlagen, zie bijlage "Stemmingen in de Tweede Kamer".
Vanaf 1 januari 2006 gelden strengere regels voor alcohol in het verkeer. Voor ervaren weggebruikers blijft de wettelijke limiet 0,5 promille alcohol. Wel zijn de boetes voor het onder invloed rijden voor iedereen verhoogd (zie bijlage "Verkeersboetes" over verkeersboetes). Voor beginnende bestuurders is de wettelijke alcolhollimiet verlaagd van 0,5 naar 0,2 promille.
Bijlage "Reactie ANWB" bevat een reactie van de ANWB uit 2004 op eerdere plannen om het brommen veiliger te maken. In bijlage "Jaarverslag ANWB 2005" staat wat de ANWB voor een organisatie is.

Lees de regels 1 tot en met 5 van bijlage "Handelingen Tweede Kamer".
Het gaat hier om de behandeling van een wetsvoorstel.

Welke actoren zijn in het algemeen betrokken bij de voorbereiding van een wetsvoorstel? Noem er twee en vermeld wat hun rol is.