Background image

terug

Vraag 11

Schrijf, na het lezen van de inleiding en volgens de aanwijzing, een historisch verantwoord artikel.

Inleiding
Het is 1948. Je bent correspondent van een Nederlandse, regeringsgezinde krant in Indonesië. Een vooraanstaand Indonesisch lid van de voormalige Volksraad, G., wordt gearresteerd door het Nederlands gezag. Hij stond bekend als iemand die de Nederlanders steunde, maar nu heeft hij zich openlijk aangesloten bij Soekarno. Je hoofdredacteur vraagt je na te gaan hoe deze Indonesiër tot dit besluit kwam. Je schrijft na intensieve gesprekken met G. een achtergrondartikel.

Aanwijzing
Neem de cursief gedrukte kopjes over.

Samenwerken of niet-samenwerken?
In de jaren twintig en dertig ontstond onder Indonesische nationalisten een discussie over het wel of niet samenwerken (coöperatie) met de Nederlanders. Soekarno en de PNI kozen voor niet-samenwerken (non-coöperatie), andere nationalisten wilden wèl samenwerken.
A Geef twee redenen waarom Soekarno niet wilde deelnemen aan de Volksraad. Maak vervolgens aannemelijk waarom je hoofdfiguur er wel voor koos lid te worden van de Volksraad.

De Japanse bezetting
Met de Japanse bezetting kwam er een einde aan het koloniale bestuur door Nederland.
B Noem een reden waardoor in deze periode het nationalisme groeide. Maak vervolgens aannemelijk waarom Soekarno wel en G. niet koos voor samenwerking met het Japanse bestuur.

Na de oorlog
Na de Japanse capitulatie ontstond een nieuwe situatie: Soekarno had de onafhankelijkheid uitgeroepen. In de loop van 1947 kiest G. de kant van de Republiek en spreekt hij zich uit voor volledige staatkundige onafhankelijkheid.
C Maak aannemelijk waarom hij zich hiertoe door de loop der gebeurtenissen in 1947 gedwongen voelde.

Het standpunt van de krant
Je hoofdredacteur verwacht van je dat je aangeeft waarom de overstap van G. een verkeerde keuze was.
D Leg uit waarom het, volgens je hoofdredacteur, juist voor Indonesië niet goed was dat het volledig onafhankelijk werd.

Tenslotte
Toch laat je hoofdredacteur je de vrijheid je eigen standpunt weer te geven. In een slotalinea geef je aan of jij, door je gesprekken met G., tot een ander standpunt bent gekomen.
E Geef dit oordeel en ondersteun dit met één passend argument.