Background image

terug

Vraag 25

Paul Healey maakt deel uit van de Amerikaanse Militaire Politie in Saigon. Op 31 januari 1968 neemt hij deel aan een actie om de Amerikaanse ambassade in Saigon te zuiveren van Vietcongsoldaten. Hij besluit zijn beschrijving van de actie met de volgende herinnering:

Na zeseneenhalf uur hadden we de ambassade weer in handen. Later bleek dat de hele wereld had meegekeken. Mijn moeder zat televisie te kijken. Ze keken thuis naar het nieuws en plotseling kwam ik in beeld. Mijn moeder was er overstuur van. Toen we de ambassade terug hadden, werden foto's gemaakt en verhalen opgetekend en de persofficier nam me mee naar mensen van Time, Newsweek en Life. Ik wilde veel liever teruggaan en doorvechten, want het was nog niet voorbij.

Een bewering:
De Amerikaanse legerleiding is zich tijdens het Tet-offensief onvoldoende bewust van de veranderde houding van de media ten aanzien van de Vietnamoorlog.
Licht dit toe door:

  • (zonder bron) aan te geven wat de houding van de media was ten aanzien van de Vietnamoorlog in het begin van de jaren 1960 en
  • (zonder bron) aan te geven welke verandering in die houding in het midden van de jaren 1960 heeft plaatsgevonden en
  • (met bron) uit te leggen dat de Amerikaanse legerleiding tijdens het Tet-offensief onvoldoende begrip toont voor deze verandering.