Background image

terug

Vraag 6

Een onderzoeker naar de sociaaleconomische verhoudingen in de Gouden Eeuw van de Republiek vindt genoeg gegevens om het leven van Maria Cornelisdochter Musch te reconstrueren:

1591  Maria Cornelisdochter (geboortedatum onbekend) trouwt in Rotterdam met haringkoopman Jan Jacobszoon Musch. Haar moeder was een eenvoudige, zelfstandige koopvrouw in visserijbenodigdheden.
1597Het paar koopt een huis aan de zuidkant van het Haringvliet in Rotterdam.
1610Haar echtgenoot, die lid van de vroedschap, burgemeester en gedeputeerde in de Staten van Holland is geweest, overlijdt. Maria blijft als weduwe met zeven kinderen in Rotterdam achter. Zij zet de activiteiten van haar man voort. Zij drijft een succesvolle handel in haring, zout, hout, traan en baleinen.
1616Maria is betrokken bij de Kleine Noordse Compagnie, die door een aantal Rotterdamse reders is opgericht voor de walvisvaart.
1635Maria Musch overlijdt. Haar naam leeft voort in de naar haar genoemde baai in Noorwegen, de Maria Muschbaai, die zij voor zover bekend nooit met eigen ogen heeft gezien.
Kies twee gebeurtenissen uit de levensloop van Maria Musch en leg bij elke gebeurtenis uit, waardoor deze kenmerkend is voor de sociaaleconomische verhoudingen in de Gouden Eeuw van de Republiek.