Background image

terug

Vraag 16

De volgende historische gebeurtenissen hebben te maken met vorsten.

  1. Tijdens de regering van koning George III ontstaat er een democratische revolutie in de Britse koloniën in Noord-Amerika onder de leuze “No taxation without representation” (Geen belasting zonder vertegenwoordiging).
  2. De Arabische Sultan Saladin, herovert Jeruzalem op de Kruisvaarders.
  3. Tsaar Peter de Grote bezoekt Amsterdam, het economische en culturele centrum van de Republiek, en de scheepswerven van de Zaanstreek, omdat hij Rusland wil moderniseren.
  4. De Nederlandse koning Willem II geeft de liberaal Thorbecke de opdracht om een nieuwe grondwet te ontwerpen, omdat hij geschrokken is van de democratische revoluties die op dat moment zijn uitgebroken in Parijs, Wenen en Berlijn.
  5. Karel de Grote herenigt een groot deel van het voormalige West-Romeinse rijk en laat zich tot keizer kronen. Hij bestuurt zijn rijk met behulp van zijn leenmannen.
  6. Filips II verklaart prins Willem van Oranje vogelvrij, omdat hij hem beschouwt als de oorzaak van het conflict in de Nederlanden. Willem van Oranje schrijft een Apologie (verdediging) tegen deze beschuldiging.
Zet deze zes gebeurtenissen in de juiste volgorde, van vroeger naar later.
Noteer alleen de nummers.