Background image

terug

Vraag 9

De volgende historische gebeurtenissen uit verschillende tijdvakken hebben te maken met de ontwikkeling van de wetenschap en staan in willekeurige volgorde:

  1. De Delftse lakenkoopman Antonie van Leeuwenhoek ontwikkelt een lens waarmee hij in staat is bacteriën te zien en draagt daarmee bij aan de bloei van de Republiek in wetenschappelijk opzicht.
  2. De Europese kruisridders ontdekken dat Arabische geleerden over grote medische kennis beschikken.
  3. De Fransman Rousseau beschrijft in zijn boek ‘Emile’ hoe een jongen door in de natuur te leven opgevoed wordt tot Verlichtingsidealen.
  4. Sociale wetenschappers onderzoeken de rol van de televisie in sociaalculturele veranderingsprocessen.
  5. De renaissancekunstenaar Leonardo da Vinci onderzoekt hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, dat blijkt uit tekeningen waarin hij de inwendige mens gedetailleerd afbeeldt.
  6. De Griekse filosoof Socrates leert zijn leerlingen om door vragen naar de werkelijkheid te zoeken. Met deze methode wil hij schijnzekerheden ontmaskeren en mensen tot nadenken brengen zodat zij beter kunnen functioneren in hun stadstaat.
  7. De biologische evolutietheorie van Charles Darwin wordt al snel door imperialisten gebruikt om te beweren dat de Westerse volken het recht hebben om de koloniën te overheersen.
Zet deze zeven historische gebeurtenissen in de juiste volgorde, van vroeger naar later. Noteer alleen de nummers.