Background image

terug

Vraag 16

De volgende historische gebeurtenissen hebben te maken met vrouwengeschiedenis:

  1. Joke Smit schrijft in Het onbehagen bij de vrouw dat gehuwde vrouwen in deze tijd van toenemende welvaart moeten weigeren nog langer een “kudde stofzuigervee” te zijn, maar deel moeten nemen aan de maatschappelijke veranderingen. Dit wordt het begin van de Tweede Feministische Golf.
  2. De zestienjarige Aletta Jacobs stuurt aan de liberale minister-president Thorbecke een verzoek tot toelating aan de universiteit van Groningen om voor arts te kunnen studeren.
  3. De Nederlandse koningin Juliana zegt in een toespraak tot het Amerikaanse Congres dat steeds meer mensen tegenover elkaar staan in twee ideologische blokken. Door de atoombommen is dat een groot gevaar voor de wereld.
  4. Dr. Aletta Jacobs en andere vrouwen uit neutrale landen bezoeken de regeringsleiders van de oorlogvoerende landen om te onderzoeken of zij een rol kunnen spelen in de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog.
  5. Moslimorganisaties in Nederland klagen Ayaan Hirsi Ali aan vanwege haar uitspraken over de Islam. Zij doet deze uitspraken in haar strijd voor gelijke rechten van man en vrouw.
  6. In Harlingen verschijnt een pamflet waarin betoogd wordt “dat de vrijheid en gelijkheid in de rechten van de mens, zoals zij nu in de Franse Revolutie aangenomen zijn” ook voor vrouwen moeten gelden.
Zet deze zes gebeurtenissen in de juiste volgorde, van vroeger naar later.
Noteer alleen de nummers.