Background image

terug

Vraag 4

Het door Morpheus ingenomen standpunt met betrekking tot de echtheid van zintuiglijke waarnemingen dwingt ons ook na te denken over de vraag hoe de waarneming bij mensen precies werkt en of computers tot soortgelijke prestaties in staat zijn. Ten dele lijkt dit laatste bevestigd te kunnen worden nu er al computers bestaan die bijvoorbeeld gezichten en stemmen kunnen herkennen. De filosoof Maarten Coolen beschrijft hoe ‘waarneming’ in een computer werkt (zie bijlage).

Maarten Coolen zal later in zijn boek betogen dat de menselijke zintuiglijke waarneming wezenlijk verschilt van patroonherkenning door een computer. Hij hanteert daarbij argumenten die verwant zijn aan die van Searle met betrekking tot het denken van computers in het gedachte-experiment van de Chinese Kamer.

Beschrijf wat de overeenkomst is tussen Searles gedachte-experiment van de Chinese Kamer en bovenstaande beschrijving van Coolen van de werking van een industriële robot. Geef vervolgens aan met welke redenering Searle duidelijk probeert te maken dat computers niet kunnen ‘begrijpen’ zoals mensen dat wel kunnen.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: De machine voorbij