Background image

terug

Vraag 4

Voor theaterregisseur Johan Simons is de tragedie Macbeth een studie naar geweld. Bij hem verandert het toneel in een bloedbad, waarbij de schouwburgbezoekers op de voorste rijen onder de bloedspetters komen te zitten. Volgens Simons is Macbeth het zwartste stuk dat hij kent. Woede leidt er onherroepelijk tot geweld.

   tekst 3
Geweld is in ons allen aanwezig. Macbeth is een gevecht tussen cultuur en natuur, of liever de natuur spant samen met het menselijk geweld. De schreeuw van uilen, het getsjirp van krekels, het gekras van raven. De nacht van de moord woedt er een verschrikkelijke storm. Lady Macbeth ruikt bloed. Paarden slaan stampend en hinnikend op hol en vreten elkaar op. De woorden zijn ruw, grimmig, abrupt.

naar: tga.nl - Toneelgroep Amsterdam, Macbeth
Volgens Simons zijn woede en geweld natuurlijk, wat hij uitdrukt in de zin
′de natuur spant samen met het menselijk geweld′.
Volgens de filosoof Charles Taylor beschrijft Shakespeare de natuur in Macbeth juist als ′onnatuurlijk′. In de nacht van de moord laat Shakespeare paarden zich verzetten tegen gehoorzaamheid alsof ze een oorlog wensen met de mensheid. Volgens Taylor geeft Shakespeare de natuur juist onnatuurlijk weer om het afschrikwekkende karakter van de moord aan te geven.
De filosoof Seneca schreef over het verschil in woede bij mens en dier.

Leg uit wat volgens Seneca het verschil is tussen woede bij de mens en woede bij dieren.
Beargumenteer vervolgens in welk opzicht de opvatting van Seneca aansluit bij de opvatting van Simons en in welk opzicht die aansluit bij de opvatting van Taylor.