Background image

terug

Vraag 15

Een andere beroemde aap, de vrouwelijke gorilla Koko, deed de wereld eveneens versteld staan van de mogelijkheden van deze dieren. Zo bleek zij in staat om 1000 gebaren uit een gebarentaal en 2000 gesproken woorden uit het Engels te begrijpen.
Ook was Koko in staat om huisdieren te houden. Vooral haar relatie met een staartloze kat was bijzonder. Koko had via gebarentaal gevraagd om een huisdier. Na toestemming hiervoor koos ze een kat uit en gaf haar zelf de naam All Ball. Koko zorgde voor All Ball alsof het een babygorilla was.
Na enkele maanden ontsnapte de kat echter uit de kooi van Koko en werd ze aangereden door een auto en overleed. Toen haar begeleider dit droevige nieuws meedeelde aan Koko, reageerde Koko via gebarentaal met: “Bad, sad, bad” en “Frown, cry, frown, sad” (“Slecht, droevig, slecht” en “Boos, huilen, boos, droevig”). Ook maakte ze geluiden die overeenkomen met de menselijke manier van huilen.

De taalkundigen Edward Sapir en Benjamin Whorf hebben een theorie ontwikkeld over de relatie tussen taal en emoties. Het is de vraag of het voorbeeld van gorilla Koko de hypothese van Sapir en Whorf ondersteunt.

Leg uit wat de hypothese van Sapir en Whorf inhoudt.
Geef aan de hand van het voorbeeld van Koko zowel een argument voor als een argument tegen deze hypothese.