Background image

terug

Vraag 11

Darwin gaat in zijn boek ook in op de manier waarop apen uitdrukking geven aan verbazing.
Op grond van deze observaties stelde Darwin dat de gelaatsuitdrukkingen van dieren, evenals hun bewegingen, bijna even expressief zijn als die van de mens bij basisemoties zoals angst, verbazing, woede, blijheid en droefheid.
De lijst van basisemoties die de filosoof René Descartes opstelde, lijkt erg op het rijtje van Darwin. In de opsomming van Descartes neemt verwondering echter een bijzondere plaats in. Descartes geeft aan dat mensen goed moeten leren omgaan met deze emotie: ze kunnen zowel te kampen hebben met een tekort als met een overmaat aan verwondering. Ook maakt hij een onderscheid tussen verwondering en aandacht.
Hoewel Descartes ervan overtuigd was dat dieren op een ander niveau staan dan mensen, en verwondering voor dieren onmogelijk is, zouden we ons toch kunnen afvragen of er bij de apen in "Verbazing bij apen" sprake is van verwondering of aandacht.

Beargumenteer of de reactie van de apen in "Verbazing bij apen" beter omschreven kan worden als verwondering of als aandacht. Verwijs in je argumentatie naar "Verbazing bij apen".
Leg tevens uit wat volgens Descartes het verschil is tussen verwondering en aandacht.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Verbazing bij apen