Background image

terug

Vraag 15

Uit de beschreven experimenten blijkt dat emoties invloed hebben op ons gedrag en dat ze dit gedrag kunnen sturen, zoals ook bleek uit het verhaal over het bedrog van Madoff.
Een financiële crisis zoals die van 2008, waardoor veel landen in een recessie geraakten en die ook het bedrog van de eerder genoemde Madoff aan het licht bracht, is niet uniek in de geschiedenis. Al in het Nederland van de zeventiende eeuw was er een financiële crisis als gevolg van het speculeren of gokken op de beurs. De 'Tulpenmanie' waar toen sprake van was, kan zelfs als de eerste grote speculatiegolf worden gezien.
Deze manie ontstond tijdens de Gouden Eeuw in de gewesten Holland en Utrecht. In 1637 bereikten de prijzen van bepaalde typen tulpen extreme hoogten. Vlak voor de ineenstorting van deze handel werden tulpenbollen verkocht voor de prijs van een Amsterdams grachtenpand. Er werd zelfs dik betaald voor opties op tulpenbollen die nog in de grond zaten.
Het bezitten en dragen van bijzondere tulpsoorten was in de mode. Zo droegen chique dames op gala's in Londen en Parijs een duurbetaalde tulpenbloem in hun decolleté.
De filosoof René Descartes leefde ten tijde van de tulpenmanie in het gewest Holland. In zijn werk 'De passies van de ziel' filosofeert hij over emoties of hartstochten. Hij komt daarbij tot een onderscheiding van zes primaire hartstochten.

Welke primaire hartstocht van Descartes herken je in het verhaal over de tulpenmanie?
Leg je antwoord uit aan de hand van de definitie die Descartes van deze hartstocht geeft.