Background image

terug

Vraag 11

‘Cocagne’ heeft in de loop der tijd ook schilders geïnspireerd, zoals Pieter Brueghel de Oudere (1525-1569). In de bijlage zien we zijn visie op Luilekkerland als land van overvloed. Zo zien we links boven een huis, waarvan het dak met pannenkoeken of vlaaien is bedekt en loopt er een ei met een lepeltje rond.
Op de voorgrond zien we drie personen die onder een boom met lekkernijen in slaap zijn gevallen. Van links naar rechts zijn dat een soldaat (met een lans), een boer (met een dorsvlegel) en een geleerde (met een boek).

Karl Marx formuleerde in de 19e eeuw een kritische visie op de maatschappij, omdat de periode van de industriële revolutie voor met name de arbeiders geen periode van overvloed was.
Vanuit een analyse van de misstanden op sociaal en economisch terrein in zijn tijd, kwam hij tot een nieuwe en - volgens hem - wetenschappelijke toekomstvisie over een maatschappij waarin verschillen tussen sociale klassen zijn opgeheven.

Beargumenteer welk aspect van zijn eigen toekomstvisie Karl Marx in bovenstaande afbeelding zou hebben kunnen waarderen en op welk aspect Marx kritiek zou kunnen hebben gehad.
Leg tevens uit waarom Marx zijn eigen toekomstvisie niet als fantasie heeft beschouwd.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Luilekkerland