Background image

terug

Vraag 4

Vaak wordt er een verband gelegd tussen de hedendaagse ontwikkelingen in wetenschap en techniek en hetgeen Huxley beschreef in zijn bekende ‘Heerlijke Nieuwe Wereld’. In dit boek wordt een gerealiseerde technische utopie beschreven.
Een bijzonder aspect is de voortplanting; ‘mensen’ komen in laboratoria en uit flessen ter wereld. Vervolgens verloopt hun verdere leven in strakke banen, maar daar staat met de mogelijkheden van de genetica tegenover dat in de nieuwe wereld alle gebreken verholpen en alle behoeften bevredigd worden. Het menselijk geluk dient hiermee vergroot te worden.
Uit het gesprek in ‘Heerlijke Nieuwe Wereld’ tussen Mustapha Mond en de ‘wilde’, blijkt echter dat er ook behoeften onderdrukt worden door deze stabiele orde.
Kan het onderscheid dat Thomas More maakt tussen echte en onechte behoeften verklaren waarom technische utopieën, die het menselijk geluk nastreven, in werkelijkheid dit geluk teniet kunnen doen?
Verwerk in je antwoord het onderscheid van More tussen echte en onechte behoeften en geef van beide soorten behoeften een voorbeeld.