Background image

terug

BIOLOGISCH VOEDSEL WINT TERREIN

1     Honderd jaar geleden was elk stukje    is beter. Hierdoor is het vlees minder
 vlees, elke aardappel en elk hapje andijvie 'waterig' en smaakvoller.
 afkomstig uit puur biologische teelt.6     Biologische groente en biologisch fruit
 Chemische bestrijdingsmiddelen waren er smaken volgens liefhebbers 'echter' of
5 nauwelijks. Kunstmest was er niet, er ging70 'naar vroeger'. Bovendien zijn ze ervan
 hooguit een handje koeienpoep met overtuigd dat de producten van de
 gemalen eierschalen over de aarde. Koeien biologische teelt veel gezonder zijn.
 aten geen beendermeel, maar gras, graan Biologische zaden mogen immers niet
 en hooi. Varkens lagen in de modder en gemanipuleerd zijn en er mogen geen
10 kippen scharrelden op het erf. Een EKO-75 groeibevorderaars, kunstmest, antibiotica
 keurmerk¹) bestond nog niet. Tegenwoordig en bestrijdingsmiddelen worden ingezet.
 kampen landbouw en veeteelt met tal van Restanten daarvan zitten dan ook niet in
 problemen: varkenspest, mestoverschot, de producten. De voorstanders hebben nog
 BSE en mond- en klauwzeer. Geen wonder een andere reden om biologische groente
15 dat de consument bereid is steeds meer80 en biologisch fruit te eten. Biologische
 geld uit te geven voor een biologische producten hebben namelijk soms een
 boterham met biologische kaas. hogere voedingswaarde. Uit bepaalde
2     De voornaamste reden voor de overheid onderzoeken blijkt dat biologische
 om vandaag de dag biologische landbouw producten rijker zijn aan vitamine C en
20 te stimuleren is de enorme milieuwinst die85 mineralen. Voldoende reden om meer te
 het telen van biologische producten betalen voor de spruitjes en het gehakt.
 oplevert. Deze milieuwinst valt echter7     "Niet in ieder opzicht zijn biologische
 geheel weg als wij de biologische producten producten beter dan intensief geteelde
 importeren uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika. producten", meent Ellen Winkel. "Sommige
25 Transport over lange afstand is belastend90 planten bevatten van zichzelf schadelijke
 voor het milieu. Biologische producten stoffen. Daarnaast is er de verontreiniging
 kopen heeft dus alleen zin als ze zoveel uit het milieu. Als een biologische boer zijn
 mogelijk uit Nederland en Europa komen. In koeien laat grazen in de buurt van een
 de praktijk zijn dat groenten 'van het vuilverbrandingsinstallatie die niet goed
30 seizoen'.95 werkt, kan er dioxine in de melk terechtkomen.
3     Er is duidelijk een markt voor Ook de verontreiniging met
 biologische producten. Uit cijfers blijkt dat kleine hoeveelheden zware metalen is niet
 een groeiend aantal consumenten steeds te voorkomen, doordat die zich
 meer verschillende biologische producten vrijwel overal in de bodem en het water
35 koopt. Nederland telt al 1330 biologische100 bevinden."
 boerenbedrijven en dit aantal groeit snel.8     De laatste tijd beweren tegenstanders
4     Maar zijn biologische producten nu echt dat biologische groente en biologisch fruit
 beter dan de gangbare artikelen van de ook gevaarlijk zouden zijn vanwege de
 'gewone' slager en groenteboer op de dierlijke bemesting. Risicogroepen zoals
40 hoek? Tegenstanders hebben vooral105 bejaarden, kleine kinderen en mensen met
 aanmerkingen op de rotte plekken op verminderde werking van het
 biologische groente en biologisch fruit. De immuunsysteem²) kunnen ernstig ziek
 houdbaarheid zou minder zijn. Volgens worden van een schadelijke bacterie in
 Ellen Winkel van Platvorm Biologica valt dit dierlijke mest. Maar bacteriedeskundige
45 echter mee. “De rotte plekken zijn te wijten110 Theo Mank ziet dat gevaar niet. "De
 aan vervoersproblemen. Bovendien is het bacterie is meestal al dood voordat de
 tempo waarin de biologische producten oogst wordt binnengehaald. Bovendien is
 worden verkocht in sommige winkels nogal goed wassen van groente en fruit
 laag. Dan liggen de levensmiddelen te lang voldoende om elke besmetting te
50 in de winkel.”115 voorkomen." Mank maakt zich meer
5     Voorstanders laten zich niet zorgen over het veelvuldig gebruik van
 beïnvloeden door deze kritiek op de antibiotica in de intensieve landbouw,
 houdbaarheid. Zij zien belangrijke waardoor bacteriën weerstand opbouwen
 voordelen in het vlees van biologisch gefokt tegen geneesmiddelen. Kwetsbare
55 vee, biologisch geteelde groente en120 mensen die besmet zijn met een bacterie,
 biologisch geteeld fruit. Biologisch gefokt zullen daardoor moeizamer genezen. Dit
 vee krijgt geen beendermeel en andere pleit weer vóór de biologische landbouw.
 dierlijke producten te eten. De kans dat ze9     Biologische voeding zit in de lift.
 BSE ontwikkelen is daardoor erg klein. Ook Waterige tomaten, gekke koeien, besmette
60 de biologische kip zorgt voor goed nieuws.125 kippen en giftige appels: allemaal
 Volgens onderzoekers van de problemen waar de biologische teelt een
 Consumentenbond is deze kip minder vaak antwoord op lijkt te hebben. Toch zijn de
 besmet met ziekmakende bacteriën zoals meningen verdeeld over de vraag of
 salmonella. Het gehalte aan eiwitten is vaak biologisch eten écht meer voordelen heeft.
65 wat lager, maar de kwaliteit van de eiwitten130 De consument zal zelf moeten beslissen.

naar een artikel van Hanny Roskamp,
Elsevier, april 2001