Background image

terug

Dagje Drenthe

Dagje Drenthe

Kinderpret op de Hondsrugroute

De Hondsrugroute is een 75 kilometer lange autorit over de prachtige Drentse Hondsrug. Zeer geschikt voor ouders met kinderen, want er liggen mooie attracties langs de route.
Op een bloedhete zomerdag gingen drie uitgelaten jongens en twee zwetende ouders op pad. TEKST ROEL VAN DEN ElJNDE; FOTOGRAFIE LAURENCE DELDERFIELD

Achteraf is het natuurlijk een belachelijk idee om op één dag met verwachte temperaturen van boven de 30 graden vijf (!) attracties te bezoeken. Met kinderen van 5, 6 en 7 wel te verstaan. Maar we hadden het al máánden beloofd en van uitstel kon ónmógelijk sprake zijn. U weet hoe kinderen kunnen zijn: als we niet gaan, worden we ontzettend boos. Zeg dan maar eens nee. Dus tante Annette en ik in alle vroegte uit de veren, een enorme tas broodjes gesmeerd en de koelbox tot de rand gevuld met drankjes. Staan we om 9 uur ’s ochtends bij de deur van het Noorder Dierenpark om de ergste warmte voor te zijn, gaan ze pas om 10 uur open. Maar onze voortreffelijke gids voor deze ochtend, Wijbren Landman, is ook niet de flauwste en laat ons vast binnen. Sterker nog, hij biedt aan mee te lopen naar het nieuwe deel van het park waar o.a. de pinguïns zwemmen. “Ik dacht dat pinguïns alleen maar voorkwamen in ijswater”, zegt Bram (7). “Nee dus”, vertelt Wijbren, “en daar hebben we meteen de eerste wetenswaardigheid van deze dag te pakken.” “Kijk”, gilt Ties even later, “die vis wordt aangevallen!” “Nee, dat zijn zogenaamde poetsvisjes, die eten andere vissen schoon.” Poetsvisjes! Niet alleen de drie jongens staan met open mond te kijken, wij óók!

Tussen 1500 vlinders We wandelen samen met Wijbren over een voetgangersbrug naar het ‘oude’ deel van het Noorder Dierenpark. We beginnen daar met de citroenhaaien die achter vuistdikke glazen wanden zwemmen. Af en toe duikt er een monster op, maar als er echt een op de ruit af komt zwemmen, stuiven de kinderen weg. “Ik dacht dat hij ons op kwam eten!” Op onze rondleiding stoppen we even bij een donkere nis waar bezoekers worden uitgenodigd hun hand in te steken. De kinderen durven niet. Ach jongens, eitje. Ik steek mijn hand naar binnen, plotseling floept er een licht aan en met klappende kaken komt er een haaienkaak naar voren schieten. Ik spring een meter de lucht in. “Eieieieitje”. Een volgend hoogtepunt is de vlindertuin. Met bijna 100 procent luchtvochtigheid nóg drukkender dan buiten. Een oerwoud in het klein. Wijbren vertelt: “We hebben hier ongeveer 40 verschillende soorten fladderen, zo’n 1500 in totaal.” Veel indruk maakt de Atlasvlinder, die even groot is als een volwassen hand. “Neem maar op je hand”, zegt Wijbren tegen de jongens, maar ze vinden het maar niets. Uiteindelijk worden twee meisjes bereid gevonden de vlinder op hun hand te nemen. “Niks aan”, roepen ze, met een schuin oog naar de jongens. Opeens staan we tussen de olifanten. Ook zij zoeken verkoeling tegen de hitte. Kletsnat rollen ze door het zand. “Viespeuken”, vindt Niek. “Bescherming tegen de insecten en om af te koelen”, verbetert Wijbren.
Vlindertuin in het Noorder Dierenpark Openluchtmuseum Ellert en Brammert Het Openluchtmuseum Ellert en Brammert (volgens de legende twee reuzen die Drenthe onveilig maakten) is de volgende trekpleister op het drukke programma. Het park vertelt de geschiedenis van de bewoners van de Hondsrug in het begin van de vorige eeuw. Hoewel heel interessant, is het museum niet speciaal geschikt voor kinderen. Denken wij. Maar kinderen barsten van de fantasie en hebben het reuze naar hun zin. “Kijk, een indianentent” roepen ze in koor en rennen op een voormalige kalkoven af. “De holwoning van Ellert en Brammert? Rennen! Zouden ze er echt wonen?”

Verder gaan we weer (de airco heeft het inmiddels begeven - wat een ellende), richting het Boomkroonpad van Staatsbosbeheer. Het is meer dan alleen een pad tussen de boomtoppen, want ieder kind begint in een 23 meter lange tunnel onder de aarde, waar het best spannend en soms zelfs eng is. Leuke en korte info over hoe bomen groeien, ook voor kinderen begrijpelijk. De uitkijktoren (op 22,5 meter hoogte) is het letterlijke hoogtepunt. Windsnelheid: 1 meter per seconde, bladstil en heet. Helaas geen uitzicht, want je ziet niets dan boomtoppen. Maak de toren 10 meter hoger en je hebt het mooiste uitzicht van Drenthe. De kinderen hebben inmiddels de speeltuin in het vizier en spuiten naar beneden. Na wat klimmen, klauteren en schommelen gaat echt het licht uit. We ‘moeten’ eigenlijk nog naar Kabouterland in Exloo, maar dat stellen we uit tot morgen. De fotograaf komt terug uit Doetinchem en wij zijn zo slim geweest een plekje op de camping in Borger te boeken. Als uitsmijter van de eerste dag rijden we nog even langs ’t Nije Hemelriek, een natuurlijke afgraving waar het smoordruk is met zwemmers.
En dit zijn de attracties
- Noorder Dierenpark, Emmen. Dagelijks geopend. Toegang volw. € 17,-, kinderen 3 t/m 9 jaar € 15,-. Tot 3 jaar gratis. Info: 0591-850850, www.noorderdierenpark.nl.
- Openluchtmuseum EIlert en Brammert, Schoonoord. Dagelijks geopend van 1 april t/m 31 oktober. Toegang volw. € 4,50, kind. 4 t/m 11 jaar € 3,50. Tot 4 jaar gratis. Info: 0591-382421, www.ellertenbrammert.nl.
- Boomkroonpad, Drouwen. Dagelijks geopend van april t/m oktober; november t/m maart alleen op zondag. Toegang volw. € 3,50, kinderen 4 t/m 12 jaar € 1,75. Info: 0592-377305, www.staatsbosbeheer.nl (zoek op ‘naar buiten’ > ‘bezoekerscentra’).
- Hunebedcentrum, Borger. Dagelijks geopend. Toegang volw. € 4,75, kinderen t/m 12 jaar € 3,-. Info: 0599-236374, www.hunebedcentrum.nl. lnformatie over de Hunze Express: 0599-236999, www.hunze-express.nl.
- KabouterIand, Exloo. Gehele jaar dagelijks geopend. Toegang volw. € 5,50,-, kinderen tot en met 1 jaar gratis. Info: 0591-549843, www.kabouterland.net.
Hoogtepunt: de trollengrot
“Kabouterland! Kabouterland! Kabouterland!”
, klinkt het in alle vroegte uit de kindertent. In een wip zijn we in Exloo waar eigenaar Wim Al ons verwelkomt bij de kassa. “Het begon in 1983 als cadeauwinkel. In 1987 kwam het Konijnenhol erbij en inmiddels is het een bedrijf geworden dat nog steeds groeit.” De kinderen drentelen ongedurig rond. Ik wil dóóórlóóópen. Wim knipoogt: mooi hé? Kabouterland bewijst dat kleinschalig óók ontzettend leuk kan zijn. We beginnen letterlijk onder de grond met een dwaaltocht door brede gangen waar kabouters en dieren leven. Via een glijbaan (de kinderen) en een trap (wij) komen we weer buiten. Hier slenteren we door een schitterende tuin en langs speeltuintjes. In een heus kasteel vind je lachspiegels, een kist met lachgeluiden en een gat waar je “beslist niet je hoofd doorheen moet steken”. Bram durft het aan en ziet zichzelf in een spiegel: geketend als gevangene. Hoogtepunt is de koele trollengrot met heus stromend water. Ik weet niet wie er enthousiaster is, wij of de kinderen.
Iets buiten Borger staat niet alleen het grootste hunebed van Nederland, maar ook het Hunebedcentrum. Interessant als het weer wat minder is, maar de kinderen hebben er éven geen zin in. Wél in de Hunze Express. Hooggezeten op een kar laten we ons met 10 km/u rondrijden terwijl de wind door onze haren speelt. We luisteren een uur lang geboeid naar het verhaal van Koop Brandsma. Hij wijst ons op de mooiste boerderijen, de fraaiste plekjes en lepelt wetenswaardigheden op als: “Wist u dat een hectare suikerbieten 7500 tot 8000 suikerzakjes oplevert?” “Reeën”, schreeuwt Niek en drie reeën haasten zich door de graanvelden. Wat is de Hondsrug mooi! Nog één ding staat er op het programma, en niet het minste onderdeel: ijs eten bij restaurant ‘De Herberg’ in Borger. Op het terras nemen we alles nog even door. De kinderen vonden het programma druk, maar geweldig. “Toen papa zijn hand in dat gat stak en die haai kwam, dat vond ik het spannendste”, zegt mijn zoon Ties. Dat vond papa ook.

De Hondsrugroute is een 75 kilometer lange, bewegwijzerde autoroute over de Hondsrug die begint en eindigt in Emmen. U kunt de route volgen op basis van de kaart in dit artikel. De Hondsrugroute staat ook beschreven in het ANWB Autorouteboek Nederland. Dit boek kost nu slechts € 9,95 en is exclusief te koop voor ANWB-leden in de ANWB-winkels. De route is los mee te nemen en bevat een gedetailleerd kaartje plus een beschrijving van de attracties onderweg. Naast de genoemde kinderattracties, voert de route langs dertien andere beschreven bezienswaardigheden.

Doe de Drentse Hondsrugroute vanaf € 135,-
Speciaal voor de Kampioenlezers heeft ANWB Ledenreizen in samenwerking met Landal GreenParks een exclusief arrangement naar Aalden samengesteld. Vanaf uw logeeradres kunt u op eigen gelegenheid de Hondsrugroute ontdekken.

U verblijft op Landal Aelderholt in een comfortabele 4- of 6-persoonsbungalow (afhankelijk van het aantal personen). Type 4B/D is een twee-onder-een-kapwoning, opp. 51 m2, en heeft een woonkamer met zit- en eethoek en openhaard, een open keuken met magnetron, twee slaapkamers met twee éénpersoonsbedden en een badkamer met ligbad en apart toilet. Type 6E is een vrijstaande bungalow, met een oppervlakte van 58 m2. Hij heeft drie slaapkamers met twee éénpersoonsbedden, een badkamer met ligbad en een aparte douchecabine.
Prijs per persoon (op basis van twee personen)
Weekend (vr-ma, vr-di of vr-wo)
21 april, 27 okt., nov., 1 t/m 15 dec., € 135,-
28 april, mei, 9 t/m 30 juni, 18 & 25 aug., sep., 6 t/m 20 okt. € 159,-
11 aug. € 199,-
7 juli € 209,-
2 juni (vr-di) € 179,-
vr 22 t/m wo 27 dec. € 239,-
vr 29 dec. t/m di 2 jan. 2007 € 239,-
3e en 4e pers.: € 37,50 pp
Kinderen tot 4 jr. in kinderbed: € 6,- pp


Inclusief:
  • verblijf in bungalow, type 4B/D of 6E
  • routebeschrijving Hondsrugroute
  • entreekaarten Noorderdierenpark Emmen
  • naar keuze entreekaarten voor: Openluchtmuseum Ellert en Brammert, Boomkroonpad, Hunebed Informatiecentrum of Kabouterland
  • een fles wijn en ‘Drentse Heideschaapjes’ in de bungalow
  • keuken- en handdoekenpakket, bedlinnen en opgemaakte bedden bij aankomst
  • toeristenbelasting en reserveringskosten
Voor meer informatie of reserveringen: ga langs bij een van de ANWB-winkels, bel 0900-9008070 (lokaal tarief) of kijk op www.anwb.nl. Op dit arrangement zijn de ANVR-reisvoorwaarden van toepassing. Kijk op www.anwb.nl (zoek op Aelderholt) voor de speciale Kampioen midweek (v.a. € 119 p.p.) en weektarieven (v.a. € 155 p.p.).

Naar een tekst van Roel van den Eijnde, Kampioen, mei 2006