Background image

terug

Reizen naar de buiten-Europese wereld

Reizen naar de buiten-Europese wereld

onderdeel 1:
Hij was een zeer vrome gelovige en verliet zijn geboortestad op 22-jarige leeftijd. Hij was eerst alleen van plan om een bedevaart naar Mekka en Medina te maken. Wat hij daarna heeft gedaan zou iedereen die zijn levensloop zou willen beschrijven tot wanhoop brengen. Alleen al de lijst van gebieden en steden die hij bezocht, lijkt op de inhoudsopgave van een atlas.
***
onderdeel 2:
In 1249 stuurde de Franse koning Lodewijk een afvaardiging naar Karakoroem. Aan het hoofd stond een geestelijke die een groot middeleeuws reiziger zou worden. Hij zou meer als missionaris dan als gezant van de koning moeten optreden.
***
onderdeel 3:
De schrijver heeft de reizen waarschijnlijk niet echt gemaakt. Voor zijn boek gebruikte hij alle reisverslagen die in die tijd bekend waren. Over een groep Aziatische eilanden schreef hij: "Op deze eilanden leven verschrikkelijke reuzen. Zij hebben slechts één oog op hun voorhoofd."
***
onderdeel 4:
In het jaar 1271 vertrokken drie kooplieden uit Venetië naar het Verre Oosten. Onder hen bevond zich een 17-jarige jongen. De jongen werd in China de vertrouweling van de Mongoolse keizer, de Khan. In opdracht van de Khan bezocht hij een groot deel van Azië.