Background image

terug

Bestek Werkendam

Bestek verbouwing woning te Werkendam

Bij dit bestek behoren de volgende tekeningen:
  1. Bestaande situatie van de woning
  2. Gewijzigde situatie van de woning
Opdrachtgever:G. J. G. M. Steenbreker
Zeelenberg 26
8765 AA Werkendam
Architect:G. M. A. Rietveld
Kerkstraat 15
7654 HH Vlaardingen
Directie:G. J. G. M. Steenbreker & G. M. A. Rietveld

Inhoudsopgave

  1. Van toepassing zijnde bepalingen.
  2. Opleveringtermijn.
  3. Betalingtermijnen.
  4. Algemene omschrijving.
  5. Werken uit te voeren door derden.
  6. Tijdelijke voorzieningen.
  7. Sloopwerk.
  8. Grondwerk.
  9. Fundering.
  10. Begane grondvloer en afwerking.
  11. Bestratingen.
  12. Metselwerk.
  13. Rioleringswerken en regenafvoeren.
  14. Dorpels muurafdekkingen vensterbanken en raamdorpelstenen.
  15. Timmerwerk.
  16. Hang & sluitwerken en ankers.
  17. Staalconstructiewerk.
  18. Loodgieterwerk.
  19. Dakdekkerwerk.
  20. Stukadoorwerk.
  21. Isolatiewerk.
  22. Glas en schilderwerk.
  23. Elektrische installatie.
  24. Centrale verwarmingsinstallatie.
  25. Diverse werkzaamheden.
  26. Beschikbaarheidstelling van hulpmaterialen enz.

2. Van toepassing zijnde bepalingen

  1. Op het werk zijn van toepassing het Bouwbesluit, de U.A.V.en de U.A.R. en de thans geldende K.V.H., K.V.T. voorschriften beton, en voor zover op dit werk betrekking hebbend alle N.E.N.-bladen
  2. Onverminderd de wettelijke en contractuele aansprakelijkheid van de aannemer zal deze, mede ten behoeve van de directie, de adviseurs, de onderaannemers en de installateurs, een Konstruktie All Risks Verzekering op het werk afsluiten. Onder de verzekering zijn begrepen verlies of beschadiging uit eigen gebrek, constructiefouten, fouten in het ontwerp, ondeugdelijke materialen en onvoldoende deskundigheid. Deze verzekering moet op uitgebreide voorwaarden dekking geven tegen schade aan het werk tot het volle bedrag van de bouwprijs inclusief de omzetbelasting en tegen aansprakelijkheid voor schade aan derden, tot een maximumbedrag van € 250.000,- als gevolg van een en dezelfde gebeurtenis.
  3. Nadrukkelijk wordt bepaald dat geen rekeningen van meerwerk geldig zijn dan van werkzaamheden of leveringen waartoe de directie schriftelijk order heeft gegeven en die welke in de bouwvergaderingen zijn vastgelegd, in welke gevallen tevens het tot verrekenen bedrag moet worden genoemd
  4. Alle maten en aantallen aangegeven in deze werkomschrijving en op verstrekte tekeningen, dienen voor de uitvoering door de aannemer op juistheid gecontroleerd te worden. Kleine afwijkingen in deze maten of aantallen zullen geen reden zijn tot enigerlei verzekering.

3. Opleveringtermijn

Het werk wordt in maart 2004 aanbesteed. Uiterlijk 30 dagen na de aanbesteding moet het werk beginnen. Behoudens onvoorziene omstandigheden wordt het werk opgeleverd in juli 2004, uitgaande van 50 werkbare dagen.

4. Betalingtermijnen

De betaling zal geschieden in 7 termijnen:
1e termijn 15% van de aanneemsom, bij het gereedkomen van de begane grondvloer van het nieuw te bouwen deel.
2e termijn 15% van de aanneemsom, bij het gereedkomen van de wanden en het dak van het nieuw te bouwen deel.
3e termijn 15% van de aanneemsom, als het nieuw te bouwen deel glasdicht is.
4e termijn 15% van de aanneemsom, als de afwerkvloer en de raaplaag zijn aangebracht.
5e termijn 15% van de aanneemsom, als de verbouwing van het bestaande deel gereed is.
6e termijn 15% van de aanneemsom, als het werk voor de eerste keer wordt opgeleverd.
7e termijn 10% van de aanneemsom, na een onderhoudstermijn van 3 maanden na de eerste oplevering als de aannemer aan al zijn verplichtingen heeft voldaan.

5. Algemene omschrijving

Het werk bestaat uit 2 gedeelten, namelijk; het uitbreiden van de woning, en onderhoud van de bestaande woning.
Zowel deze werkomschrijving als bouwvoorbereiding-tekeningen zullen bindend zijn voor de aannemer.
Als zich het geval voor mocht doen dat de werkomschrijving met de tekeningen, of de tekeningen onderling tegenstrijdige gegevens bevatten, dan dient de aannemer de directie daarvan op de hoogte te stellen direct nadat dat is geconstateerd.

6. Werken eventueel buiten het bestek uit te voeren door derden.

  1. Verwijderen van bomen en struiken
  2. Zonwering
  3. Hekwerk
  4. Bestrating

7. Tijdelijk voorzieningen

  1. De aannemer dient zelf de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, ook met betrekking tot diefstal en vandalisme voor de bouw en het door hemzelf en onderaannemers onderhanden werk en materieel.
    Alle maatregelen volgens de Arbo-wetgeving, die geldt op het moment van het schrijven van deze werkomschrijving dienen door de aannemer te worden genomen.
  2. Voor de onder 6 genoemde werkzaamheden, te verrichten door opdrachtgever of andere werknemers door hen aangewezen, moet de aannemer toestemming verlenen.
  3. Rondom de bouwplaats dient de aannemer een deugdelijk bouwhek te plaatsen.
  4. De kosten voor het gebruik van water en elektriciteit zijn voor rekening van de opdrachtgever.
  5. De kosten voor het gebruik van telefoon zijn voor rekening van de aannemer.
  6. De inrichting van de bouwplaats dient te geschieden in overleg met opdrachtgever. Daarbij dient rekening te worden gehouden met vluchtwegen en toegankelijkheid buitenterrein.
  7. Bij alle werkzaamheden en transport op de bouwplaats dient te allen tijde opgelet te worden dat er zich geen kinderen op de bouw mogen bevinden.
  8. Stofschotten te plaatsen in de bestaande ruimten als daar sloopwerken plaatsvinden.

8. Sloopwerken

  1. Alle bestaande bestrating dient te worden opgeslagen met de bedoeling deze te hergebruiken.
  2. Alle te slopen metselwerk, dient zodanig gesloopt te worden dat geen gevaarlijke toestand kan ontstaan voor gebruikers en kinderen. Gesloopt materiaal dient meteen te worden afgevoerd naar containers.
  3. Bij de vervanging van buitenkozijnen dient het nieuwe kozijn geplaatst te worden op dezelfde dag als het bestaande kozijn is verwijderd.

9. Grondwerk

  1. Grondwerk geheel uit te voeren volgens de richtlijnen van de constructeur.
  2. De bouwput te ontgraven tot onderkant funderingsstroken, nl. 750-P
  3. Ten behoeve van de bestrating een zandpakket aanbrengen dik 300 mm, goed afgetrild volgens richtlijnen van de constructeur.
  4. Uitkomende zwarte grond verwerken op eigen terrein volgens nader aan te geven locatie door opdrachtgever.

10. Fundering

Deze te maken van betonkwaliteit B25, te wapenen met betonstaal kwaliteit FeB500 volgens opgave constructeur. De fundering zal geschieden op de vaste grond volgens opgave constructeur. De fundering uit te voeren volgens maatvoering van blad 02 en te storten op polyethyleenfolie van voldoende dikte in een bekisting van voldoende sterkte, alles volgens bouwvoorbereiding-tekening.
Dekking wapening aan de onderzijde 50 mm, aan de zijkanten 25 mm. De nodige sparingen te maken en zonodig mantelbuizen in te storten.

11. Begane grondvloer en afwerking

Deze te maken volgens detail 1 van blad 02 voor de woonkeuken van de begane grond. Wapeningsnetten Ø6-150, van kwaliteit FeB 500.
In de begane grondvloer de nader op te geven loze leidingen volgens voorstel van de installateur, (alle loze leidingen behoren tot het werk van de elektrische -installateur) opnemen ten behoeve van elektriciteit, geluidsinstallatie, centrale antenne installatie, computernetwerk, telefoon en dergelijke.

12. Bestratingen

Bestratingen worden door derde uitgevoerd. Bestaande bestrating dient te worden opgenomen en opgeslagen voor hergebruik ten plaatse.

13. Metselwerken

  1. Alle niet-zichtwerk onder peil en maaiveld uit te voeren met kalkzandsteen maasformaat volgens detail 1 blad 02 in sterke cementspecie en te vertinnen.
  2. Alle binnenmuren en binnenspouwbladen uitvoeren als kalkzandsteen maasformaat vuilwerk.
    Deze wanden in verband vertanden; ze dienen te worden gestucadoord.Alle metselwerk buiten van gevelsteen, type nader te bepalen, volgens nader aan te leveren monster, waalformaat uit te voeren als schoonwerk.
  3. De genoemde schoonmetselwerk buitenspouwbladen uitvoeren in wild verband. Tijdens het opmetselen de voegen 25 mm diep uitkrabben (ook achter de profielen) en het metselwerk schoonmaken. Dit muurvlak voor het voegen met sterk verdund zoutzuur schoonmaken, goed met water naspoelen en voegen met voegspecie volgens nadere opgave en volgens een vooraf op te zetten en door de directie te keuren monster. Voegwerk wordt platvol uitgevoerd, daar rekening mee houden tijdens uitvoering.
  4. Boven alle raam- en gevelopeningen staalconstructie aan te brengen volgens berekeningconstructeur. Boven alle binnendeurkozijnen stalton lateien toe passen.
  5. In de metselwerken opnemen alle buizen,dozen, bevestigingsmiddelen enz. die tot de riolering of elektrische installatie, verwarmingsinstallatie en verdere leidingaanleg behoren en voor zover dit gewenst wordt. Dit alles in overleg met de opdrachtgever.
  6. Het metselwerk, dat met de grond en zand in aanraking komt vertinnen met metselspecie.
  7. Onder in de binnenmuren folie DPC 2000 T aan te brengen van voldoende breedte, volgens detail 1 op blad 02.
  8. De binnenbladen van de spouwmuren met het buitenmetselwerk te verbinden met de onder "Hang en sluitwerk " beschreven spouwankers, geschikt voor spouwisolatie.
  9. Boven lateien en ter plaatse van opgaand metselwerk, zoals bovendaks de aansluiting platdak bestaande bouw, 18 pond lood inwerken in het binnenspouwblad
  10. Spouwventilatie voorzien door middel van voldoende open stootvoegen onder en boven in metselwerkvlakken.

14. Rioleringswerken en regenafvoeren

  1. Aanbrengen de op de bouwvoorbereiding-tekening aangegeven buiten rioolleidingen met de benodigde bijbehorende hulpstukken als bochten, spruitstukken, ontstoppingsstukken, verloopstukken enz. in de op tekening aangegeven diameter. De buizen van ongeplastificeerde polyvinylchloride met KOMO-garantiemerk, in normale uitvoering ( dik 3,2 mm ),klasse 41 NEN 7045, mofverbindingen NEN 7020, klasse 41. Mofverbindingen uitvoeren met rubber ringen en glijkleefmiddel bij rond 125 en grotere buizen.
  2. De gehele riolering te leggen op een afschot van 5 mm tot maximaal 10 mm per strekkende meter.
  3. Het rioolstelsel moet zo worden aangelegd, dat een gronddekking van minimaal 500 mm, gemeten boven de buis, wordt gegarandeerd.

15. Dorpels, muurafdekkingen, vensterbanken en raamdorpelstenen

  1. Onder de raamkozijnen aan de buitenzijde gres raamdorpelstenen aanbrengen en inwassen.
    Kleur en afwerking in overleg met de directie.
  2. Onder de raamkozijnen aan de binnenzijde vensterbanktegels aanbrengen en inwassen. Kleur en afmetingen in overleg met de directie.

16. Timmerwerken

  1. Hout en timmerwerk dient op de bouwplaats zodanig te worden beschermd tegen regen en vocht , dat het vochtgehalte na de aflevering niet zal toenemen.
  2. Waar in deze paragraaf niet anders is vermeld, moet het hout voor het buiten en binnen timmerwerk bestaan uit eerste soort noord Europees vuren, voldoen aan de keuringseisen voor constructiehout, droogteklasse II, de beide laatste normen zoals deze zijn vastgelegd in de K.V.H. 1970 ( NEN 3180 en NEN 73180 ) en later.
  3. Platdak balklaag
    Leveren en aanbrengen de op de bouwvoorbereiding-tekening blad 02 aangegeven dakconstructie met ravelingen in de aangegeven houtzwaarte. Deze houtconstructies bevestigen met de aangegeven verankeringen.
  4. Dakoverstekken en buitenbetimmeringen
    Deze geheel uit te voeren volgens detail 2 van blad 02. Aan de buitenzijde te bekleden met triplex exterieurplaat dik 18 mm geventileerd bevestigd op regelwerken zoals op tekening aangegeven. Plaat bevestiging door middel van verzinkte schroeven. Aanbrengen van de platen volgens richtlijnen van de platenleverancier.
  5. Dakbeschietingen
    De dakvlakken beschieten met dakelementen zoals op tekening staan aangegeven.
  6. Dakramen
    Op het bestaande dak boven de keuken 2 Velux dakramen aanbrengen (980 x 1180 mm) met de daarbij behorende gootstukken.
  7. Kozijnen, deuren, ramen en puien
    Deze te maken van Meranti zoals op tekening staat aangegeven volgens de richtlijnen van de K.V.T. met KOMO garantie. Houtzwaarte, kozijnen 67 x 114 mm, ramen 56 x 67 mm en deuren 56 x 145 mm.
  8. Binnentimmerwerk
    Plafond uitrachelen met vurenhouten latten (22 x 50) 300 mm hart op hart, en beschieten met gipskartonplaten met een dikte van 9,5 mm.
    Plafond en vloer afwerken met Meranti plinten (13 x 56 mm).
  9. Ter plaatse van de dakramen een betimmering aanbrengen van triplex interieurplaten 9 mm dik.

17. Hang & Sluitwerk en kramerijen

  1. Leveren en aanbrengen
    1. De nodige spouwankers van gegalvaniseerd draad diameter 4 mm volgens door de directie goed te keuren model,aantal 4 st. per m2, geschikt voor isolatieplaten en een spouw breed 110 mm.
    2. De nodige kozijnankers, verzinkt, 250 x 80 x 8 mm , 1 stuks per maximaal 60 cm kozijnstijl, minimaal 2 ankers per kozijnstijl.
    3. Murfor muurwapening boven alle rollagen en binnendeurkozijnen.
    4. Alle draadnagels, moeren, bouten, schroeven en andere bevestigingsmiddelen en kramerijen, welke voor een goede uitvoering van het werk noodzakelijk zijn.
    Het hang en sluitwerk niet onder A. beschreven. De bevestigingsmiddelen zijn voor rekening van de aannemer. Alle hang en sluitwerk uit te zoeken door de opdrachtgever. Veiligheidssloten met minstens twee sterren toepassen.
    * Voor de buitendeuren : 3 puntssluiting Wilka toepassen, sluitplaatset en sluitpotten ten behoeve van haakschoot en ieder 4 stuks kogelpaumelles verzinkt 90x90 mm, met gelijksluitende Lips Octro cylinders in de sloten, in overleg met de gebruikers, gelijksluitend met bestaande sloten.
    * Deurkrukken met schilden, roestvrij staal merk Post en Eger toepassen, type nader te bepalen.
    * Voor de binnendeuren scharnieren verzinkt messing pen 75x75 mm ieder 3 stuks. Sloten minimaal twee sterren toepassen in overleg met de gebruiker. Gelijksluitend waar gewenst.
    Voor aankoop van hang en sluitwerk een stelpost opnemen groot € 500,- excl. BTW Deze stelpost geheel met de opdrachtgever doornemen en controleren.

18. Staalconstructiewerk

  1. Leveren en aanbrengen de stalen kolommen, balken en lateien zoals aangegeven op blad 02. Alle kolommen en lateien ten behoeve van gevelopeningen staalstralen en voorzien van shopprimer. Stalen balken die binnen worden verwerkt staalstralen en behandelen met afsluitende verf. De gehele staalconstructie uitvoeren zoals op tekening staat aangegeven.
    De kolommen verankeren aan de vloer of fundering.

19. Loodgieterwerk

  1. Bladlood, bladzink en hemelwaterafvoeren
    1. Lood moet zijn zwaar 18 kg per m2. Leveren en aanbrengen de nodige loden slabben boven de aansluiting van dakvlakken aan opgaand metselwerk.
    2. Leveren en aanbrengen van aluminium, daktrim 50 mm bovenop het boeiboord van het platte dak.
    3. Leveren en aanbrengen de op blad 02 aangegeven regenwaterafvoeren , via een sifon luchtdicht aangesloten op de riolering. Deze afvoeren vuurverzinkte stalen buis diameter 100 mm met keilbouten op de gevel bevestigen.
  2. Binnenriolering en buitenriolering. Deze zijn omschreven in paragraaf 14.

20. Dakdekkerwerk

Alle nieuwe dakvlakken voorzien van een eenlaagse dakbedekking merk Derbigum SP dik 5 mm aan te brengen volgens voorschriften van de fabrikant. Alle opstanden rondom het platte dak voorzien van een randafwerking van Rhepanol F.K. strook 250 mm. Deze te nagelen en op de dakbedekking te plakken. Vurenhouten mastiekhoeken aanbrengen. Alle boeiboorden voorzien van aluminium daktrim 50 mm als omschreven in punt 2 van paragraaf 20 A, bevestigd met roestvrijstalen schroeven hoh 500 mm. De volkomen waterdichtheid van het dak met alle aansluitingen moet door de aannemer schriftelijk worden gegarandeerd voor een periode van 10 jaar.

21. Stukadoorwerk

  1. De binnenwanden van de woonkeuken voorzien van een gipsgebonden raaplaag, dikte circa 10 mm, deze wanden worden afgewerkt met een sierpleister ter goedkeuring van de opdrachtgever.

22. Isolatiewerken

  1. In de spouwmuren. De platen onderling goed aaneengesloten verwerken, strak tegen het binnenspouwblad zodat er nog een spouw van 30 mm breedte overblijft tussen isolatieplaat en buitenspouwblad . Bij het plaatsen van de platen dient eventuele valspecie op de reeds aangebrachte platen zorgvuldig verwijderd te worden.
  2. Op het platte dak elementen met isolatielaag aanbrengen en bevestigen volgens richtlijnen leverancier. Tussen de balken van de balklaag 75 mm minerale wol aanbrengen.

23. Glas-, schilder- en conserveringswerk

Algemeen
  1. Op de uitvoering van het schilderwerk is het Basis Verfbestek 1980 Nieuwbouw (B.V.N. 1980) van toepassing.
  2. Bij de beschrijving is uitgegaan van producten ter beoordeling van de directie.
Conserveringswerk
Houten kozijnen,stijl en regelwerken en balklagen, voorzover deze met metselwerk in aanraking komen, goed dekkend te schilderen met 2 lagen afsluitende verf. Ook de onderzijde van de muurplaten met 2 lagen afsluitende verf behandelen.

Schilderwerk
  1. De verbindingen van alle houten kozijnen voor het in elkaar zetten gronden met impregneergrond.
  2. Alle houtwerken zowel binnen als buiten met uitzondering van de dakbalken, behandelen met impregneergrond.
  3. De stalen kolom wordt vanuit de fabriek voorzien van een shopprimer. Deze dient in het werk te worden voorbehandelt en voor zover deze in het zicht komt te worden afgelakt.
  4. Binnenschilderwerk op hout dekkend
    1. Schoonmaken , schuren, stofvrij maken, gronden.
    2. Spijkergaten, verstekken en dergelijke stoppen met tweecomponenten epoxyplamuur, schuren, overgronden.
    3. Schuren, stofvrij maken, afschilderen.
  5. Schilderwerkzaamheden aan de keukeninrichting
    1. Deurtjes, blank lakken
    2. Werkblad, blank lakken
    3. Zijwanden, dekkend schilderen en wikkelen
    4. Betimmering afzuigkap, dekkend schilderen en decoreren
Kleuren, wikkelen en decoreren worden in overleg met de directie bepaald.
  1. Buitenschilderwerk op hout dekkend
    1. Alle nieuw te plaatsen kozijnen, ramen en deuren, alsmede boeiboord en onderzijde overstek. Alle bestaande kozijnen ramen en deuren, zowel aan de binnen en de buitenzijde.
    2. Een grondlaag aanbrengen.
    3. Het gegronde houtwerk ontdoen van kalkresten en/of andere verontreinigingen .
    4. Spijkergaten, warren, verstekken ed. voorplamuren met twee componenten epoxyplamuur.
    5. Na goede doorharding schuren, resp. slijpen met water en waterproof schuurpapier.
    6. Afschilderen met zijdeglans (binnen) en hoogglans (buiten) in de normale consistentie. Kleur volgens renvooi op tekening 02.
  2. Binnenschilderwerk op steenachtige ondergrond
    1. Ondergrond repareren
    2. Bestaande ondergrond reinigen
    3. Dispersie muurverf aanbrengen
    4. Decoratie aanbrengen in overleg met opdrachtgever
    5. Op het plafond van gipskartonplaten 2 x dispersieverf aanbrengen.
  3. Beglazing
    Volgens voorschrift fabrikant thermisch isolatieglas aanbrengen in de nieuw te plaatsen kozijnen, ramen en deuren.

24. Elektrische installatie

  1. Deze moet voldoen aan NEN 1010. Op te nemen leidingwerk volgens nadere opgave. Loze leidingen voorzien ten behoeve van CAI, telefoon, geluidsinstallatie, evt. beveiligingsinstallatie en computer netwerk.
  2. De elektrische installatie geheel uitvoeren volgens nader aan te leveren tekening van de installateur en geheel in overeenstemming met de geldende voorschriften.
  3. De elektrische installatie in het bestaande gebouw dient up to-date gemaakt te worden.
    Overleg hierover met opdrachtgever en installateur.

25. Centrale verwarmingsinstallatie

In overleg met opdrachtgever nader te bepalen.

26. Diverse werkzaamheden

Het verrichten van hulpwerkzaamheden voor het aanleggen van leidingen voor elektriciteit, waterleiding, binnenriolering en gas, dient door de aannemer voor zijn rekening te geschieden.
Verder is voor rekening van de aannemer het sparen, maken en weer dichten van gaten, het nodige timmerwerk, als mede andere werkzaamheden, welke direct uit de aard van het werk voortvloeien e.e.a. op nadere aanwijzing van de directie.
Puin en afval dient regelmatig verwijderd te worden. Na de bouw dienen zowel het gehele gebouw als het omliggende terrein vrij te zijn van bouwafval.

27. Beschikbaarheidstelling van hulpmateriaal enz.

Onverminderd het bepaalde in de U.A.V. zal de aannemer voor de door derden te verrichten werkzaamheden voldoende plaats/ruimte moeten afstaan in het gebouw, in loodsen en op het terrein tot berging van grondstoffen en materialen. Tevens moet hij kosteloos zijn steigerwerk en ladders beschikbaar stellen.