Background image

terug

In blik of pot

De volgende tekst is afkomstig uit een tijdschrift dat wordt uitgegeven door een groot kruideniersbedrijf.

In blik of pot
In vroegere tijden waren men-
sen veel afhankelijker van de
oogstperioden dan nu. In de
zomer was er van alles ruim
voldoende en in de winter
was er weinig. Vandaar dat
men op allerlei manieren pro-
beerde produkten langer houd-
baar te maken, zodat er ook
in de winter voldoende te eten
zou zijn. Groenten en vruch-
ten werden geweckt (= een
vorm van steriliseren). Vis en
vlees werden gezouten en
ingelegd. En later kwam daar
het invriezen bij. Deze oude
conserveringsmethoden zijn
nog steeds de basis
voor de eigentijdse snel-klaar
maaltijden.
Blikken en potten waren de
eerste voorbeelden van
'gemaksvoeding'. In blikken
en potten zijn er soepen,
groenten, vleesprodukten,
maar ook complete éénpans-
maaltijden.

In de tekst wordt een aantal conserveringsmethoden genoemd.