Background image

terug

Vraag 25

Schrijfopdracht

Thuis zie je toevallig ’s avonds een tv-programma over Nederlanders in het buitenland. Het gaat over gepensioneerden die overwinteren in Spanje, maar ook over inmiddels bejaarde avonturiers, die vroeger met een paar duizend gulden op zak zijn vertrokken naar bijvoorbeeld Amerika om daar een bestaan te kunnen opbouwen. Er zijn ook au-pairs, die alleen voor kost en inwoning één of twee jaar gaan werken bij een gezin in een grote stad ergens in Europa. En er worden mensen geïnterviewd die in het buitenland een bedrijf of een camping hebben gekocht.
Als belangrijkste redenen om naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld naar een land als Spanje, worden in het programma genoemd: het aangename weer, de ruimte en de mooie natuur. Maar ook de manier van leven en de vriendelijkheid van de mensen in het nieuwe land spreken de emigranten aan. Van de landen waar men naartoe is geëmigreerd, komen vooral de positieve zaken aan bod; van Nederland worden vooral de minder prettige kanten genoemd: in Nederland slibben de wegen en de steden dicht en met de milieuverontreiniging wordt het ook maar niet beter. En dan bestaan hier die eindeloze reeksen regeltjes en voorschriften die regelmatig worden veranderd.

Het programma maakt je nieuwsgierig. Je wilt wel eens meer weten over wonen en werken of studeren in het buitenland, ook al zou dat ook maar voor één jaar of een paar jaar zijn. In het televisieprogramma worden o.a. de ambassades als informatiebron genoemd. Je komt in actie en gaat een brief schrijven naar de Spaanse ambassade. Het adres vind je in een reisgids: Ambassade van Spanje in Nederland, Lange Voorhout 50, 2514 EG, Den Haag.

Een brief
Schrijf in de uitwerkbijlage de brief aan de Spaanse ambassade, ter attentie van de afdeling Emigratie. Dateer de brief op 2 mei 2008. Besteed alleen aandacht aan de volgende punten:

  • jezelf voorstellen: naam, leeftijd, schooltype
  • de aanleiding voor het schrijven van de brief
  • twee positieve kanten van wonen en werken in het buitenland die ook in het tv-programma zijn genoemd
  • een negatief aspect van Nederland uit het tv-programma
  • vragen naar algemene informatie over verblijven in het buitenland, over een verblijf in het buitenland van jongeren en over een eventuele minimumleeftijd
  • vragen naar naam en e-mailadres van een vereniging van geëmigreerde Nederlanders in Spanje
  • informeren naar internetsites met informatie over emigreren
  • een bedankje.