Background image

terug

Vraag 34

Test winterbanden Consumentenbond Steeds vaker kiezen automobilisten ervoor om in de wintermaanden winterbanden onder hun auto te laten monteren. Winterbanden zijn veiliger in winterweer, ze hebben meer grip op de weg en een kortere remweg. Er zijn twee bandensoorten getest: een kleinere band (155/70R13T) voor op bijvoorbeeld een Fiat Punto, en een grotere (205/55/R16H) voor op bijvoorbeeld een Peugeot 307. Schade voor het milieu wordt op 4 manieren beoordeeld: het geluid, (hoe minder geluid, hoe beter voor de omgeving en een hoger testoordeel), de rolweerstand, (hoe lager des te minder brandstofverbruik en een hoger testoordeel), de slijtvastheid (hoe hoger des te langer de band mee gaat en een hoger testoordeel) en de Pak’s (stoffen die slecht afbreekbaar zijn).

Gebruik de bron "winterbanden".
Tobias wil, hoewel het met de economie niet best gaat, op wintersport. Hij heeft uit de Consumentengids het vergelijkend warenonderzoek van winterbanden geknipt en gaat daarmee naar de garage van de heer Ronalds. Tobias laat zich eerst goed adviseren voordat hij winterbanden koopt.
In de tabel staan onder de onderdelen van de test percentages vermeld. Deze geven aan hoe belangrijk de verschillende onderdelen zijn. Het valt Tobias op dat Sava maar bij één onderdeel (sneeuw) beter is, dan Fulda, maar toch een hoger testoordeel heeft. Tobias vraagt aan de heer Ronalds wat daarvan de oorzaak is. De heer Ronalds antwoordt hem dat hij dit merkwaardig vindt. Hij vindt dat Fulda beter zou moeten scoren dan Sava. Waarom zou op grond van de vermelde percentages Fulda beter moeten scoren dan Sava?

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: winterbanden