Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit voeding, terwijl calcium juist
de opname remt.
Als iemand te weinig ijzer opneemt uit de voeding, kan bloedarmoede het
gevolg zijn.
In de tabel hieronder staan de hoeveelheden van enkele voedingsstoffen
in verschillende dranken.
analyse per 100 gram
drank | voedingsstoffen |
||||
eiwitten (g) |
koolhydraten (g) |
vetten (g) |
calcium (mg) |
vitamine C (mg) |
|
bronwater | 0 |
0 |
0 |
9 |
0 |
druivensap | 0 |
15 |
0 |
14 |
3 |
melk (halfvol) | 4 |
5 |
1,6 |
123 |
2 |
sinaasappelsap | 0 |
9 |
0 |
13 |
29 |
Geef twee redenen waarom dit de beste keus is om de opname van ijzer uit de maaltijd te bevorderen. Gebruik daarbij gegevens uit de tabel.