Background image

terug

Vraag 40

Hieronder staan vier teksten over steden. Dat zijn - in willekeurige volgorde - de steden Stockholm, New York, Berlijn en Utrecht.

Tientallen winkels zijn overgegaan in Marokkaanse of Turkse handen. Allochtone ondernemers willen, behalve hun eigen Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afzetmarkt, ook de autochtone markt bereiken.


De Turken hebben zich hier genesteld en voelen zich zichtbaar thuis in hun Turkse gemeenschap. Artsen, advocaten, onderwijzers, winkeliers: iedereen spreekt Turks. De Turken vormen de overheersende groep.


Makelaars hebben hier in bepaalde buurten hele huizenblokken opgekocht. De blanke families vertrokken en daarvoor in de plaats kwamen er steeds meer zwarte families wonen. Er ontstonden getto’s.


Het percentage inwoners met een allochtone achtergrond is in bijna alle stadsdelen laag. Er zijn uitgebreide voorzieningen voor migranten en vluchtelingen, vooral uit voormalig Joegoslavië, maar er worden strenge eisen gesteld aan de inburgering van migranten en vluchtelingen.


Welke tekst gaat over Utrecht?