Background image

terug

Uitslag van het eten

1     “Voedselallergieën lijken steeds meer    klachten krijgt daarom zo’n test.
 voor te komen”, zegt de allergiedeskundige6     Veel mensen dénken ook dat ze een
 Ad Jansen. Niet alle deskundigen zijn het allergie hebben, terwijl dat niet het geval is.
 hierover met hem eens. Echt onderzoek is er Volgens Hans de Groot, allergoloog in het
 tot nu toe nog niet gedaan. Daarom is dr. Erasmus Medisch Centrum Rotterdam,
 Leon Knippels, onderzoeker bij TNO- schrijven veel mensen bijvoorbeeld gedrags-
 voeding, wat voorzichtiger. problemen ten onrechte aan voeding toe.
2     Knippels: “Er is de afgelopen jaren meer Daarbij spelen modes duidelijk een rol. De
 aandacht gekomen voor voedselallergieën, laatste jaren hebben diverse producten of
 en daardoor worden ze vaker geregistreerd. stoffen de schuld gekregen van druk gedrag
 Dit verklaart slechts een deel van de toena- van kinderen en huilbaby’s. De Groot: “Kleur-
 me van het aantal meldingen. Maar er zijn in- stoffen in lollies en frisdranken krijgen vaak
 derdaad aanwijzingen voor een echte stij- de schuld van ADHD1). Volgens mij valt dat
 ging. Andere allergieën, zoals die voor stuif- wel mee, ze zijn in ieder geval niet het hoofd-
 meelkorrels, komen bij westerse kinderen probleem. Misschien moet een kind met
 steeds vaker voor. Daarom vermoeden we ADHD geen drie lollies op een dag eten,
 dat hetzelfde geldt voor voedselallergieën.” maar over die ene zou ik niet te veel ruzie
3     Over de oorzaken van voedselallergieën, maken.”
 en dus ook over de oorzaken van de moge-7     Maar ook lichamelijke klachten als mi-
 lijke toename, zijn onderzoekers het nog lang graine worden volgens De Groot ten on-
 niet eens. Knippels: “We hebben natuurlijk te rechte aan voeding toegeschreven. Volgens
 maken met nieuwe voedingsmiddelen, die sommigen speelt voedsel een rol bij de psy-
 mogelijk leiden tot nieuwe allergieën. De in- chische of lichamelijke klachten die deze
 troductie van bijvoorbeeld de kiwi leidde tot mensen ondervinden. “Patiënten met chro-
 veel nieuwe klachten.” nische klachten waar weinig aan te doen is,
4     Maar de toename zit hem ook in proble- zoeken vaak naar een oorzaak. Sommigen
 men met bekend eten, zoals appels en pin- denken dat ze overgevoelig zijn voor bepaal-
 da’s. Jansen: “We vermoeden dat het iets te de voedingsstoffen, terwijl daar geen aanwij-
 maken heeft met de goede hygiëne.” Volgens zingen voor zijn. Die mensen maken het
 de zogenoemde hygiënetheorie moet het af- zichzelf onnodig moeilijk door bepaalde
 weersysteem van kinderen wennen aan vuil, producten te mijden.
 doordat die kinderen in aanraking komen met8     Als we weten waar een patiënt allergisch
 bacteriën en daardoor infecties oplopen. Kin- voor is, zoekt een diëtist uit wat hij wel en
 deren die opgroeien in een erg schone om- niet mag eten. Het Voedingscentrum ver-
 geving, krijgen een verwend afweersysteem schaft lijsten met veilige producten. Maar
 dat zich gaat richten op onschuldige eiwitten daarmee ben je er nog niet, want vaak zijn
 zoals die in voeding. Allergieën komen vooral patiënten niet allergisch voor één stof, maar
 in de Westerse wereld veel voor. voor combinaties. Het is dus van belang dat
5     Het is niet altijd even duidelijk of het om patiënten vooral goed naar de signalen van
 een allergie gaat. De diagnose ‘voedselaller- hun eigen lichaam luisteren. Neem de tips
 gie’ is namelijk niet eenvoudig te stellen. De van de diëtist ter harte en ga serieus met al
 enige betrouwbare test is erg arbeidsinten- die informatie om. Dat is niet altijd even een-
 sief en is bovendien niet zonder risico’s. “Als voudig.”
 een patiënt extreem reageert, kan hij name- 
 lijk in een levensbedreigende shock raken”, naar een artikel van Geertje Dekker
 zegt Knippels. Lang niet iedereen met de Volkskrant, 12 oktober 2002


ADHD is een gedragsstoornis. Kinderen met ADHD zijn druk en kunnen zich moeilijk concentreren.